Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημοσθένης Δαββέτας
Συγγραφέας, Εικαστικός, καθηγητής στη Σορβόνη

Δημοσθένης Δαββέτας στο pagenews.gr: Με εθνική και αντι-μεταναστευτική ατζέντα οι γαλλικές εκλογές

Δημοσθένης Δαββέτας στο pagenews.gr: Ο Δημοσθένης Δαββέτας Συγγραφέας, Εικαστικός, καθηγητής στη Σορβόνη αναφέρθηκε στην εθνική και αντι-μεταναστευτική ατζέντα των γαλλικών εκλογών.

Ο Δημοσθένης Δαββέτας Συγγραφέας, Εικαστικός, καθηγητής στη Σορβόνη μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στην εθνική και αντι-μεταναστευτική ατζέντα των γαλλικών εκλογών.

Δημοσθένης Δαββέτας στο pagenews.gr: Δεξιό θρίλερ προδιαγράφονται οι Γαλλικές εκλογές

Αναφορικά με τις Γαλλικές εκλογές ο κ. Δαββέτας σημείωσε: “Μέχρι πριν δύο μέρες είχαμε έχουμε μια μικρή αλλαγή του σκηνικού το οποίο υπήρχε σταθερό μέχρι πριν δύο τρεις μήνες. Παραμένει σταθερός ο Μακρόν ο οποίος κυμαίνεται εκεί γύρω στο 24% αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα γιατί είναι η δύναμη που είχε πάντα, δεν έχει κερδίσει και τίποτα αλλά δεν έχει χάσει και τίποτα. Έχουμε μια μικρή αλλαγή στους αντιπάλους τους ενώ η Λεπέν βρισκόταν στο 15% λόγω της φοβερής επέλασης του Ζεμούρ τον πρώτο μήνα και ακόμη δεν έχει ανακοινώσει τώρα ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα την υποψηφιότητά του. Η Λεπέν ήταν στο 15% στην αρχή τώρα ανέβηκε και είναι μεταξύ 19 και 20%. Ο Ζεμούρ είναι μεταξύ 15 και 17%. Ο Ζεμούρ είναι κυρίως με αντιισλαμική και αντιτουρκική ατζέντα. Τώρα θα έλεγα ο εθνικισμός του είναι περισσότερο πολιτιστικός. Προσοχή αυτό είναι που τον έχει κάνει να έχει πολλούς συμπαθούντες στο χώρο της διανόησης είναι περίεργο αυτό γιατί έχει ακραίες θέσεις και επίσης πολλούς συμπαθούντες στο χώρο των λεγόμενων αστών…”.

Το φαινόμενο Ζεμούρ – Ατζέντα με γαλλικό εθνικισμό, και αντι-τουρκική, αντι-μεταναστευτική πολιτική

Σχετικά με τον Ζεμούρ ο κ. Δαββέτας ανέφερε: “Είναι ένας άνθρωπος φοβερά ενημερωμένος, ένας μέγας γνώστης της γαλλικής ιστορίας με μια μνήμη ελέφαντα, ο οποίος καταφέρνει να φέρνει στην επικαιρότητα πάντα όλες τις παλιές αξίες οι οποίες βρίσκονται κοντά στο ασυνείδητο των Γάλλων, τις φέρνει, τις ξυπνάει, τις φέρνει στο φως…”.

Με γαλλικά εθνικά προτάγματα η πορεία προς τις εκλογές

“Τη δεκαετία του’ 80 τότε είχαμε τους δύο φιλοσόφους το Ζαν Ντε Λιεζ και το Φελίξ Γκουαταρί, δύο μεγάλοι φιλόσοφοι οι οποίοι χάρασσαν την πολιτική τότε στη Γαλλία και είχαν γράψει ένα μεγάλο βιβλίο, ένα σπουδαίο βιβλίο, το λεγόμενο Αντιοιδίποδα. Αυτό το βιβλίο έλεγε τα γεγονότα που θα γίνουν τώρα. Έλεγε λοιπόν ότι δεν θα πρέπει στο εξής οι ξένοι να ενσωματώνονται και ότι θα πρέπει να είναι η κοινότητά τους μέσα στην κοινότητά τους και να έχει τη δικιά της λειτουργία μέσα στη Γαλλία. Δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη γλώσσα τους….”. σημείωσε ο κ. Δαββέτας.

Η παρακαταθήκη του Ντε Γκωλ

“Ο Ντε Γκωλ είχε πει κάποτε το εξής εκπληκτικό και το επαναφέρει ο Ζεμούρ. Είχε πει ο Ντε Γκωλ γιατί να δεχόμαστε όλους αυτούς που έρχονται από το Ισλάμ στη χώρα μας, αυτοί γεννούν όπως τα κουνέλια, έτσι είχε πει. Τώρα αυτό σοκάρει, όταν το είχε πει τότε δεν σόκαρε….”. σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δαββέτας.

Δημοσθένης Δαββέτας στο pagenews.gr: «Μετριοπαθής» η Λεπέν με αποδοχή από τη συντηρητική Δεξιά

“Η Λεπέν ενώ στηρίζει τα ίδια με το Ζεμούρ είναι πιο ήπια πλέον στις αντιδράσεις της…Πλέον βλέπουμε ότι η Λεπέν χειροκροτείτε πολλούς δεξιούς, βλέπουμε η δεξιά πλευρά να δείχνει ισχυρός, το κόμμα του Σιράκ, του Σαρκοζί κτλ. Βλέπουμε αυτό να βγαίνει κάπως ενισχυμένος ως προς τις ηθικές αντιστάσεις του κόμματος το οποίο αντιθέτως με τους σοσιαλιστές που πνέουν τα λοίσθια όπως εδώ το ΠΑΣΟΚ, θα δούμε τι θα κάνει τώρα, αλλά μέχρι τώρα είχε φθάσει στο 5-6% εκεί ήταν οι σιασιλστές και δεν ξέρουμε αν θα φθάσουν κιόλας και από την άλλη πλευρά έχουμε τη δεξιά η οποία ανθίσταται….”.

Και ο Μακρόν με δεξιά «γκωλική» ατζέντα

“Ο Μακρόν κρατάει αυτό τον πυρήνα, που σημαίνει ότι η δεξιά έχει μια τεράστια πλειοψηφία, 63 με 65% λένε οι εφημερίδες. Κυριαρχία της δεξιάς 63-65% ποτέ δεν είχε τόσο ισχυρή πλειοψηφική θέση δεξιά στη Γαλλία ποτέ. Οι διανοούμενοι της χώρας έχουν μια στροφή προς τη λεγόμενη εθνική Γαλλία παρότι κάποιοι διανοούμενοι, αυτοί συνεχίζουν να πιστεύουν στην παγκοσμιοποίηση…”. ανέφερε ο κ. Δαββέτας.

Το μεταναστευτικό επηρεάζει το πολιτικό σκηνικό

“Ναι την έχει μεταβάλει. Ο Ζεμούρ είπε το εξής στη Γαλλία: Εγώ ονειρεύομαι να είμαι στην πολυκατοικία μου και επιτέλους να ανοίγω την πόρτα μου και να συναντώ ένα Γάλλο. Όχι να ανοίγω την πολυκατοικία μου δεκαόροφη και να βλέπω πύργο της Βαβέλ με όλα τα έθνη δίπλα μου και όλες τις γλώσσες…”.

Η παράνοια της «πολιτικής ορθότητας» προκαλεί αντιδράσεις στη γαλλική κοινωνία και επηρεάζει την πολιτική ατζέντα

“Στη Γαλλία βγάλανε νέο γράμμα, μέχρι τώρα ξέραμε ότι είχαμε 24 γράμματα, το οποίο είναι ουδέτερο. Είναι άφιλο. Στα έγγραφα πια για να μην υπάρχει αρσενικό ή θηλυκό υπάρχει το ουδέτερο αυτό, το οποίο δεν υπάρχει σαν γράμμα. Μιλάμε για φοβερά πράγματα…”.

Ζεμούρ, Λεπέν, Μακρόν, όλοι με αντι-τουρκική ατζέντα

“Και ο Ζεμούρ και η Λεπέν για να βάλω αυτούς τους δύο, τη μία τη Λεπέν που ήταν μέχρι τώρα, η πρώην ακραία και το Ζεμούρ που είναι ο νυν ακραίος και οι δυο τους έχουν μια σφοδρή αντιτουρκική πολιτική, πολύ πιο σφοδρή από ότι έχει ο Μακρόν ο οποίος είναι βασικά αντίθετος της στρατηγικής του Ερντογάν αλλά και των άλλων κομμάτων που είναι και αυτά αντίθετα με την πολιτική του Ενρτογάν..” σημείωσε ο κ. Δαββέτας.

Παράλληλα, συζητήθηκε η μεγάλη υποχώρηση της Αριστεράς στη Γαλλία και για τη σχέση της Γαλλίας με τη Γερμανία η οποία μπαίνει σε νέα φάση.