Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Το brunch or to blunch?

Κι ενώ το traffico στην πόλη καλά κρατεί κι η τρέλα ανεβαίνει, οι κόρνες των αυτοκινήτων άρχισαν να χτυπούν στο ρυθμό του «jingle bells», μερικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν με στολισμό, κέρατα ταράνδου και λαμπιόνια ενώ οι οδηγοί συνεχίζουν να μιλούν ασταμάτητα στα κινητά κανονίζοντας για το αποψινό κρυφό πάρτι και την πολυαναμενόμενη απόδραση στα ορεινά για ρεβεγιόν, οι σεφ ανά τη χώρα έχουν μπει σε ρυθμό τελικού του master chef, προσπαθώντας να ενθουσιάσουν τα πλήθη, με ευφάνταστες συνταγές και μενού εμπνευσμένα από κάθε γωνιά της γης.

Και βέβαια σε αυτή την οργιώδη δημιουργική κατάσταση, δεν θα μπορούσε να λείπει το brunch από ένα εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, δηλαδή το γεύμα μεταξύ breakfast και lunch, που αντικαθιστά αυτά τα δύο και σερβίρεται στο μεσοδιάστημα τους. Για να μην σας πιάνουν αδιάβαστους, όταν το γεύμα είναι πιο κοντά στο breakfast λέγεται brunch και όταν είναι πιο κοντά στο lunch ονομάζεται blunch. Όπως και να έχει ο Guy Beringer, βρετανός συγγραφέας το 1895 στο δοκίμιο του «At brunch, the more bizarre the better» μιλώντας για το brunch, αναφέρει ότι είναι ένα κυριακάτικο χαρμόσυνο κοινωνικό συμβάν στο οποίο λαμβάνουν χώρα ευχάριστες συζητήσεις με φίλους και οικογένεια και είναι το καλωσόρισμα της νέας βδομάδας.

Αργότερα με την απελευθέρωση της γυναίκας και την ένταξη της στον εργασιακό στίβο, το brunch ήταν μια ευκαιρία γι’ αυτές να μην μαγειρέψουν την Κυριακή και να ξεκουραστούν. Βέβαια το brunch έγινε ευρέως γνωστό από το Hollywood, όταν οι τότε stars διέσχιζαν την Αμερική με το τρένο και στη στάση στο Σικάγο έτρωγαν ένα ελαφρύ γεύμα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων, μιας και τα εστιατόρια ήταν ακόμα κλειστά.

Η φρενίτιδα όλων των καταστημάτων να αποκτήσουν brunch και blunch έγινε μόδα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κυρίως γιατί όλοι θέλουμε ένα καλό πρωινό μετά από ένα τρελό Σαββατιάτικο πάρτι. Βέβαια η κλασικές επιλογές που βρίσκεις παντού, είναι λίγο κουραστηκές εάν σκεφτείς ότι όλα τα μαγαζιά έχουν 5 κωδικούς με αυγά, pancakes και χυμούς. Προσωπικά στους πελάτες μου, όταν μου ζητούν pancakes, φτιάχνω τηγανίτες με μέλι και φρέσκα φρούτα και όταν έχουν όρεξη για αυγουλάκια προτείνω στραπατσάδα.

Εσύ τι για brunch ή blunch;