Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Βασίλειος Μαρτζούκος
Αντιναύαρχος ε.α.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η επιλογή των κορβετών και οι πιθανοί συνδυασμοί για το Π.Ν.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: O αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος αναφέρθηκε στην επιλογή των κορβετών και οι πιθανοί συνδυασμοί για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στην επιλογή των κορβετών και τους πιθανούς συνδυασμούς για το Πολεμικό Ναυτικό.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η οροφή κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και η επικείμενη επιλογή των κορβετών

Ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Βασίλειος Μαρτζούκος αναφορικά με αυτό το ζήτημα δήλωσε: “Μένει να συμπληρώσουμε όπως είπατε και εσείς να συμπληρώσουμε τον αριθμό των κυρίων μονάδων κρούσεως επιφανείας που θα πρέπει να έχουμε, αυτό μπορεί να είναι 13 – 14 πλοία. Έχουμε λοιπόν τις 9S φρεγάτες, τύπου S, οι οποίες θα είναι όλες τα επόμενα χρόνια άνω των 40 ετών και συνεπώς υπό παροπλισμό, είναι το ανώτατο προσδόκιμο. Έχουμε και τις meko οι οποίες είναι κατά μία δεκαετία νεότερες εντούτοις όμως οι δύο πρώτες εξ αυτών περνάνε τα 30 χρόνια, οι άλλες δύο είναι πιο κοντά στα 20, 20 -25 ετών…”.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Οι διαχρονικές καθυστερήσεις στον εξοπλισμό της χώρας οδηγεί σε αποσπασματικές κινήσεις και σε ανάγκη μαζικής αντικατάστασης οπλικών συστημάτων

“Πριν πάμε στα εξοπλιστικά θα ήθελα εν είδει εισαγωγής να πω ότι όλο αυτό οφείλεται σε ένα πολιτικό φαύλο κύκλο που παρατηρείτε διαρκώς, διαχρονικά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και αυτός έγκειται στο ότι απαξιώνεται η χρήση στρατιωτικής ισχύος ως μοχλός εξωτερικής πολιτικής με αποτέλεσμα να μην κάνουν αυτό που πρέπει στις ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία είτε γιατί έχει πολιτικό κόστος είτε γιατί δεν έχει άμεσα αποτελέσματα, γιατί δεν έχει προεκλογικού χαρακτήρα αποτελέσματα με αποτέλεσμα όλα αυτά να οδηγούν σε μια ανισομέρεια στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία. Αυτό οδηγεί σε κατευνασμό πολιτικής εκ των πραγμάτων πλέον και να φθάνουμε επίσης και σε κρίσεις…”.

Η επικείμενη επιλογή των κορβετών και οι διαθέσιμες επιλογές

“Οι φρεγάτες Gowind, οι κορβέτες οι γαλλικές είναι οι επικρατέστερες σαν πιθανή αγορά για πολλαπλούς λόγους, για λόγους συνέχειας, για λόγους ομοιοτυπίας, για λόγους διαλειτουργικότητας διότι έχουν και αυτές το σύστημα διαχειρίσεως μάχης που θα έχουν και οι Belh@rra και ούτε καθεξής. Εξίσου αξιόλογη πρόταση όμως είναι και η ολλανδική η οποία όμως έρχεται κατάτι φθηνότερες κορβέτες τις 50 14 και φυσικά με άμεση αποδέσμευση των φρεγατών τύπου M…”. δήλωσε ο αντιναύαρχος ε.α. κ. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Η πιθανή δωρεάν παραχώρηση ελαφριών φρεγατών από τις ΗΠΑ, συμπληρωματικά με την απόκτηση νέων κορβετών

“Μας λένε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μπορούμε να παραχωρήσουμε μια σειρά από αποδευσμεύσιμες φρεγάτες, κορβέτες όπως θέλουμε, γιατί είναι ελαφρές μικρές φρεγάτες που μπορεί να της πει και κανείς και κορβέτες LCS, με παραχώρηση και τις όποιες τροποποιήσεις θα επέλθουν από πλευράς δικής μας…”. είπε ο  αντιναύαρχος ε.α. κ. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Η οροφή κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και η επικείμενη επιλογή των κορβετών

“Στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να έχουμε την επόμενη μέρα για τα υποβρύχια, διότι να μην ξεχνούμε ότι έχουμε τρία υποβρύχια αυτή τη στιγμή κατασκευασμένα, πενήντα ετών και βάλε άρα αυτό είναι ανησυχητικό. Πρέπει από τώρα να σκεφτόμαστε, κατ’ εμέ σας είπα και πάλι ποια είναι η αρχή μου, οι μονάδες κρούσεως πρέπει να είναι καινούριες, αλλά έτσι όπως είμαστε τώρα θα μπορούσαμε να δούμε και στην ευρύτερη αγορά για κάποια μεταχειρισμένα υποβρύχια…”.

Βασίλειος Μαρτζούκος στο pagenews.gr: Η ανάγκη για νέα υποβρύχια – Οι επιλογές

“Είναι τουλάχιστον 25 χρόνια νεότερα από αυτά που έχουμε κατ’αρχήν και από εκεί και πέρα έχοντας και τα επιπλέον πλεονεκτήματα και όντας εκσυγχρονισμένα, νομίζω ότι είναι η μέρα με τη νύχτα και χρειάζεται τουλάχιστον τρία υποβρύχια βάζοντας προοπτικές για την αντικατάσταση των υπολοίπων σιγά σιγά τριών με ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμο που θα πηγαίνει και στη δεκαετία του ‘30 αυτό…”.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι αλλαγές σε τακτικές και δόγματα που φέρνουν τα νέα όπλα και η δημιουργία μίας νέας «ασύμμετρης» ναυτική δύναμης κρούσης στο Αιγαίο.