Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Νομικός - Οθωμανολόγος

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Δίπορτο παζάρι Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός και Οθωμανολόγος, συνομιλεί με τον Λάμπρο Καλαρρύτη και την εκπομπή Point Zero,  για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία, το παιχνίδι της γείτονος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ανατολή.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Νομικός και Οθωμανολόγος, στο pagenews.gr, συνομιλεί με τον Λάμπρο Καλαρρύτη στην εκπομπή Point Zero,  για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, απέναντι στην Τουρκία και το παιχνίδι της γείτονος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ανατολή.

Στην εκπομπή του Λάμπρου Καλαρρύτη Point Zero στο pagenews.gr, η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Η Τουρκία ξαναπλασάρει τη ‘χρησιμότητά» της στη Δύση και παζαρεύει ανταλλάγματα 

Η Τουρκία έχει μάθει την παραβολή του Ασώτου. Ο πατέρας, εν προκειμένω στη γεωπολιτική, οι μεγάλες δυνάμεις ανατολής και δύσης. Για ποιον θυσιάζει τον μόσχο τον σιτευτό.  Για τον άσωτο υιό. Βλέπε Τουρκία. Το καλό παιδί, βλέπε Ελλάδα, είναι πάντοτε στο σπίτι. Κανείς δεν δίνει ανταλλάγματα στον δεδομένο. 

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Η ανατολική Μεσόγειος «κλειδί» στις παγκόσμιες εξελίξεις 

Το ιερό Graal, το ιερό δισκοπότηρο της ιστορίας, ήταν και παραμένει η ανατολική Μεσόγειος. Ελέγχει αρτηρίες, διεθνών σχέσεων και εμπορίου. Εδώ είναι που οι πάντες θέλουν με κάποιον τρόπο να επέμβουν. Στον ομφαλό της ανατολικής Μεσογείου.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Το δίπορτο παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία 

Η Τουρκία ζητάει ανταλλάγματα. Εγώ θέλω αντάλλαγμα ξεκαθαρίζει. Και το αντάλλαγμα αυτό είναι η ανοχή σας, σε αυτά που κάνω. Και της το δίνουν αυτό το αντάλλαγμα. Είναι οι μη κυρώσεις. Ή τουλάχιστον κάποιες κυρώσεις, που είναι ωστόσο μόνο στα χαρτιά. Δεν είναι πρακτικές κυρώσεις. Μετέχει στο ΝΑΤΟ.

Τους κάνει τη βρώμικη δουλειά. Στη Συρία, θα πάω εγώ, στη Λιβύη θα πάω εγώ, στο Αζερμπαϊτζάν θα πάω εγώ. Σας λέω τι γίνεται. Θα πάρω και S-400. Ασχέτως τι λέμε δημόσια.  Οι Ρώσοι δεν πολυενδιαφέρονται γι’ αυτό. Διότι είναι ήδη στους S-600 για τη δική τους άμυνα. ‘Έτσι είναι win – win. Ο Ερντογάν, βάζει πλάτη, αλλά παίρνει αυτό που θέλει, με άλλα λόγια. Τους κάνει την βρώμικη δουλειά, αλλά παίρνει όσα ανταλλάγματα ζητάει. 

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Η «εκκρεμότητα» με τα F-35 

Και οι Αμερικάνοι έχουν κάτι ωφεληθεί από όλο αυτό. Δεν έχουν επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στους Τούρκους. Το θέμα των F-35, αν το εντάξουμε στις κυρώσεις, είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν έχουν επιστραφεί οι αποζημιώσεις. Αυτοί ωφελούνται σε μία συμφωνία καζάν – καζάν, όπως λέει το win – win ο Ερντογάν. 

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Ο διαχρονικός ρόλος της Ρωσίας στις εξελίξεις στην Τουρκία 

Εκείνο που πρέπει να θυμόμαστε και να γνωρίζουμε είναι η Ιστορία. Η Τουρκία έχει μεταλλαχθεί δύο φορές, λόγω της Ρωσίας.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Η προπαγάνδα περί «απελευθέρωσης» της Ελλάδας από τους ξένους 

Η  Σχολή η οποία κυριαρχεί κατ’ αυτούς, τουλάχιστον στα ΜΜΕ, είναι αυτή της Αναθεώρησης. Δηλαδή ότι η Ελλάδα διέπεται από μια βαθιά διχόνοια, δολερή, (έχουμε), δεν έχει τίποτα καλό, (αυτό δεν είναι αληθές) και ότι ιστορικά, κάθε φορά, που σώθηκε, σώθηκε χάρις στην μεγαλοψυχία των ξένων. Αυτό είναι επιδερμικό.

Γιατί ο ξένος, ό,τι κι αν κάνει για σένα, δεν είναι επειδή σε αγάπησε ξαφνικά. Του εξυπηρετείς τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα δικά του γεωπολιτικά συμφέροντα. Και σε χρησιμοποιεί σαν ένα πιόνι, επάνω στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Οι ευθύνες του πολιτικού συστήματος για τις διαχρονικές έξωθεν πιέσεις προς την Ελλάδα να υποχωρεί

Κανένας δεν θα έρθει να βάλει πλάτη, αν δεν πολεμήσεις εσύ για τον εαυτό σου. Δεν θα πολεμήσει ο άλλος για σένα. Και αν πολεμήσει θα ζυγίσει τα δικά του συμφέροντα και αν τον συμφέρει θα το κάνει. Κάτι που δεν λέει κανένας πλην ημών, οι ίδιοι που βοήθησαν εμάς, το 1821, βοηθούσαν και τους Οθωμανούς.

Μην ξεχνάμε πόσες φορές μας άφησαν ξεκρέμαστους, επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς είναι το θέμα πόσο καλόπιστοι είμαστε απέναντι στην ιστορία. Υπάρχουν γελοιογραφίες στην Τουρκία, που τρολλάρουν την Ελλάδα. Την παρουσιάζουν σαν ένα μωρό που κλαίει, με τη μαμά Ευρώπη, να της βάζει μία πιπίλα και να ηρεμεί. Αυτό το πράγμα εμείς πρέπει να το αποβάλλουμε. Έχει να κάνει με τη δική μας αξιοπρέπεια. Πρέπει να το πιστέψουμε. Και κυρίως να το πιστέψουν οι τρίτοι. Και κυρίως οι κοινοί μας σύμμαχοι, με την Τουρκία. Έχει μεγαλύτερη σημασία, να πειστούν οι σύμμαχοι, παρά ο αντίπαλος. 

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Η Ευρασιατική «ψυχή» της Τουρκίας 

Η Τουρκία μέχρι να επιτύχει τον δικό της σκοπό, θεωρεί τους άλλους “Κουτόφραγκου”. Στη λογική λοιπόν, του “κουτόφραγκου”,  θεωρούν, ότι μπορεί να τους κάνει “αλισβερίσι”, συναλλαγή και όταν δεν της βγαίνει, τότε εκεί που φτύνει γλύφει. Δεν το θεωρεί, όμως αυτό το πράγμα αναξιοπρέπεια. Το θεωρεί πολιτική. Το ξέρουμε από τον Μακιαβέλι. Από τον Ηγεμόνα. Είναι βασική αρχή αυτού του είδους πολιτικής.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Το δίπορτο παζάρι της Τουρκίας με Δύση και Ανατολή 

Η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση “πουλάει” το αφήγημα, ότι θα γίνει ο Δούρειος Ίππος της Δύσης, προς την Ανατολή, τάχα μου και σου λέει δώσε μου, ανοχή, ή κάτι: Όπλα ή οτιδήποτε. Και την ίδια στιγμή στους Ρώσους λέει: “Ρε σεις αφού εγώ μπορώ, γιατί είμαι και στο ΝΑΤΟ, είμαι σύμμαχός τους, να τους παραμυθιάζω. Θα σας κάνω τη δουλειά σας. 

Αλλά πολύ – πολύ πίσω στο μυαλό τους, στοχεύουν και προσπαθούν, να είναι leaders. Οδηγοί του μουσουλμανικού κόσμου. Των χωρών που τελειώνουν σε -σταν. Και το κάνει αυτό ο Ερντογάν, διοργανώνοντας συνεχώς συνέδρια με τους υπουργούς Εξωτερικών, Πολιτισμού και Άμυνας, των χωρών που τελειώνουν σε -σταν. Και είναι τουρκόφωνες. Κάθε μήνα σχεδόν διοργανώνει σε τέτοια συνέδρια. Πουλάει τεχνογνωσία, σε όλους τους -σταν. 

Θα αφήσει ο ισλαμικός κόσμος την Τουρκία να πτωχεύσει; Ποτέ. Θα πτωχεύσει γιατί το θέλει. Για να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα που κινείται μέσω των δανείων. Ιδιωτικό ή δημόσιο χρήμα.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Η αναγκαιότητα να γνωρίζεις τον αντίπαλό σου 

Πρέπει να τους φοβόμαστε; Όχι. Γιατί; Γιατί, θα το πω έτσι λαϊκά, έχουμε καλύτερο τσαγανό. Τους μελετάς, τους “κατασκοπεύεις” και τους μαθαίνεις καλύτερα από τους εαυτούς τους. Και μετά τους λες. Εκείνο που έχω να πω, στον κόσμο είναι αξιοπρέπεια ατομική, ως άτομο. Αξιοπρέπεια οικογενειακή. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της κοινωνίας. Και η αξιοπρέπεια έχει να κάνει με γνώση. Έχει να κάνει με το πώς στέκομαι. Η κοινωνία ψηφίζει, φτιάχνει το κράτος και από ‘κει και πέρα με δημοκρατία και διάλογο.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν τα πάντα 

Stop η διχόνοια η δολερή. Επιτέλους, να πάρουμε μιαν ανάσα. Χιλιάδες χρόνια πια, διχόνοια δολερή. Να πάμε μπροστά, γιατί μπορούμε, 10 εκατομμύρια άνθρωποι που είμαστε, οικονομικά,  ενεργειακά και σε όλα αυτά που στηρίζουν το αυτοδύναμο μιας χώρας, να γίνουμε υπολογίσιμοι. Στην γεωπολιτική σκακιέρα. Σοβαρό πιόνι υπολογίσιμο.

Χωρίς ελάχιστο βαθμό αυτονομίας, δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Οπότε θα έρθουν και με το μέρος σου. Θα παίζουν και αλλού. Το ξέρουμε. Αλλά θα έρθουν και με το μέρος σου. Θα σε χρησιμοποιήσουν, αλλά θα τους χρησιμοποιήσεις κιόλας. Και μετά η Τουρκία, όταν δει, ότι την μπάλα την παίζεις καλά,  θα το καταλάβει και θα το βουλώσει.

Γιατί η Τουρκία στην ιστορία της, το έχει αποδείξει. Δεν είναι ανόητη. Η Τουρκία κάνει αυτό που τη συμφέρει. Όσοι λένε για λογικές κατευνασμού με τους Τούρκους, κακό του κεφαλιού τους. Λένε ανοησίες. Δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει τουρκική ιστορία και τουρκικός αξιακός κώδικας. Αν τους δώσεις ένα, ζητούν δύο.  Όταν λέμε δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν ιδέα. Συνομιλούν με την Τουρκία και νομίζουν ότι μιλούν με τη Σουηδία.