Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Φίλης
Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Καθηγητής Γεωστρατηγικής

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Μπήκαμε σε νέο Ψυχρό Πόλεμο και πλανητική επαναδιαπραγμάτευση

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής - Καθηγητής Γεωστρατηγικής στο pagenews.gr και την εκπομπή Pont Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη. 

Ο Γιώργος Φίλης Διδάκτωρ Γεωπολιτικής – Καθηγητής Γεωστρατηγικής  στο pagenews.gr και την εκπομπή Pont Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη. Συνομιλούν για τη νέα περίοδο Ψυχρού Πολέμου, που οικοδομείται με φιτίλι την Ουκρανία και για τα άλλα μέτωπα του κόσμου, που στις μέρες μας θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί. 

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Πόλεμος με «ραντεβού» δεν γίνεται 

Πόλεμος κατά παραγγελία και με ραντεβού, δεν γίνεται. Άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα γίνει εμπόλεμη σύρραξη. Και το είπε ο Μπάιντεν. Αυτός φάνηκε αναξιόπιστος.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Βρισκόμαστε στην έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου 

Είμαστε στα πρώτα στάδια δημιουργίας, ενός ψυχρού πολέμου. Το τραγικό συμβάν με τη δολοφονία των Ελλήνων θα πρέπει να μας προβληματίζει. Έχουμε πει πολλές φορές, ότι η προβοκάτσια είναι κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Εμπλοκή της Τουρκίας με αποστολή μισθοφόρων τζιχαντιστών 

Οι Ρώσοι είπαν χαρακτηριστικά, πως η τζιχάντ tours λειτουργεί με υπερωρίες. Και είπαν επίσης οι ίδιοι, οι Ρώσοι, ότι έχουν εντοπιστεί πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών, που αποβιβάζουν τζιχαντιστές του κυρίου Ερντογάν από τη Λιβύη και τη Συρία, δια της Τουρκίας, στην Ουκρανία. Αυτό σε συνδυασμό με την μετακίνηση Τσετσένων, αλλά και  μισθοφόρων από την Ουκρανία, δημιουργεί ένα ανεξέλεγκτο πολεμικό μείγμα και το τι θα συμβεί, έχει να κάνει και με την τύχη. Ή με την ατυχία, εν πάση περιπτώσει. 

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η παρτίδα είναι μεγάλη, αφορά πλανητική διαπραγμάτευση όχι μόνο την Ουκρανία 

Η Ουκρανία είναι ίσως το φιτίλι, που θα ανάψει. Υπάρχουν άλλα δύο τεράστια μέτωπα. Ένα στον Κόλπο με το Ιράν και ένα στην Ταϊβάν. Και αυτά τα μέτωπα, είναι αλληλένδετα. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ιστορικά, ότι κάνουν πίσω για να πάρουν φόρα. Όλα αυτά περί αποκλιμάκωσης, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με επιφύλαξη, Ίσως και καχύποπτα. Δρουν δε, συχνά με παραπλανητικό τρόπο στην διπλωματία.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η Ρωσία δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να αντεπεξέλθει σε μακροχρόνια αντιπαράθεση με τη Δύση, αλλά έχει πιο συνεκτική κοινωνία 

Πιθανότατα θα έχουμε έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Η Ρωσία δεν θα είναι εύκολο οικονομικά να αντεπεξέλθει. Και δεν μπορεί να έχουν ξεχάσει τη μεγαλύτερη διαπολιτική καταστροφή της ιστορίας, όπως χαρακτήρισε ο Πούτιν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Υπάρχουν και άλλα μέτωπα που θα εκδηλωθούν – Πάμε για νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας διεθνώς 

Καθώς το πεδίο είναι διαπλανητικό, θα πρέπει να δούμε εάν υπάρχει κίνδυνος αντιπερισπασμού. Είμαστε στο σημείο, που θα δημιουργηθεί μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας. Το ότι συζητήσαμε και δεν τα έχουμε βρει είναι πιο σημαντικό από αυτό που αναμεταδίδουν δημοσιεύματα, ότι αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα, από σημεία στην περιοχή.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να γίνουν αναλώσιμοι – Στην Ταϊβάν η επόμενη κρίση;  

Αυτό που ενδιαφέρει την Αμερική είναι να πάρουν την δυτική Ευρώπη μαζί τους. Δεν τους ενδιαφέρει και τόσο η Ουκρανία. Οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να γίνουν αναλώσιμοι. Όπως οι Γεωργιανοί το 2008. Να δημιουργηθεί δηλαδή στο πτώμα της Ουκρανίας, ένας νέος ψυχρό πόλεμος. Η Ταϊβάν όμως από την άλλη, δεν είναι αναλώσιμη. Δεν χάνεις την Ταϊβάν και ενοποιείσαι με την Αυστραλία, ας πούμε. Και η Κίνα παρακολουθεί στενά. Τα πεδία είναι αλληλένδετα.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr:Η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει πολύ προσεκτικά τη στάση της 

Ιστορικά έχει αποδειχθεί, ότι όπου και να βρίσκεσαι νικάει το αγγλοσαξονικό στρατόπεδο. Οι Αγγλοσάξωνες δεν είναι παίξε – γέλασε. Δεν πρέπει να τους υποτιμούμε. Έχει και η πατρίδα μας τα συμφέροντά της, σε αυτήν την ιστορία. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Διότι η προβοκάτσια είναι σοβαρή πιθανότητα στην ημερήσια διάταξη. Ένας από αυτούς να μην θέλει να γίνει ειρήνη, δεν θα γίνει ειρήνη. Θα οδηγηθούμε σε πολεμική αντιπράθεση.

Γιώργος Φίλης στο pagenews.gr: Η Ελλάδα υπολειτουργεί σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητές της 

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην Ευρώπη στην ανατολική Μεσόγειο. Και την πιο καίρια γεωγραφική θέση. Μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι για μεγάλα αγόρια και κορίτσια. Και θα πρέπει να παίξουμε με ελληνικούς, όχι με αγγλοσαξωνικούς όρους. Και με παράδειγμα προς αποφυγή την στάση και τις διπλωματικές κινήσεις της Τουρκίας.