Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στέφανος Καραβίδας
Επισμηναγός Ιπτάμενος εν αποστρατεία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτυικής

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Τουρκικά UAVs – Η αλήθεια για τις δυνατότητες και η αντιμετώπιση

Ο Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη, αποκαλύπτει πολλά και σημαντικά για τα τουρκικά UAVs, την αμυντική μας πολιτική. Από τις καθημερινές προκλήσεις και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, ως το σημείο μηδέν της δολοφονίας του Σμηναγού Ηλιάκη.

Ο Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero του Λάμπρου Καλαρρύτη. O Επισμηναγός Ιπτάμενος εν αποστρατεία και Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτυικής, αποκαλύπτει πολλά και σημαντικά για τα τουρκικά UAVs. Η αλήθεια για τις δυνατότητες και τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας. Τι λέει για το σημείο μηδέν στην άμυνά μας: Τη δολοφονία του Σμηναγού Ηλιάκη το 2006 και τα λάθη που ακολούθησαν, από ελληνικής πλευράς. 

Ο Στέφανος Καραβίδας αποκαλύπτει πολλά και σημαντικά για τα τουρκικά UAVs, την αμυντική μας πολιτική. Από τις καθημερινές προκλήσεις και αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, ως το σημείο μηδέν της δολοφονίας του Σμηναγού Ηλιάκη.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Η «προϊστορία» με τα drones – Πώς η Ελλάδα έχασε το πλεονέκτημα 

Ο Πήγασος ξεκίνησε το 1979. Το θέμα είναι ότι συνέβησαν 4 ατυχήματα. Το πρόγραμμα σταμάτησε και είναι ανενεργό. Επανεκκίνησε το 1998 και το 2008 ξεκίνησε το Πήγασος 2.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Τα τουρκικά UAVs – Οι τύποι και η χρήση τους 

Μπαϊρακτάρ και δικινητήρια Μπαϊρακτάρ. Ακιντζί και μη επανδρωμένα αεροχήματα για ρίψεις τηλεκατευθυνόμενων βομβών. Οι εμβέλειες που δίνουν οι Τούρκοι για τον οπλισμό τους, δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. 

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Τα τουρκικά UAVs και η ελληνική αεράμυνα 

 Δεν είμαστε ανίσχυροι ως αεράμυνα συμβατική, απέναντι σε αυτά τα οχήματα. Δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα τα αεροχήματα, μεταφοράς φορτίου. Ένα αερόχημα είναι βορά και στόχος στα αερομαχητικά. Φαίνεται και προκαλεί με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Οι κατηγορίες των τουρκικών μη επανδρωμένων και οι δυνατότητές τους 

 Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Υπάρχουν όμως και τα μικρά αερομαχικά, που βάλουν με δυνατότητα σμήνους. Εμείς τώρα, είναι ένα ζήτημα να αναπτύξουμε την ικανότητά μας, να πάρουμε κι εμείς μη επανδρωμένα, αλλά και να αποτυπώσουν στόχους στο έδαφος. Θα τα αντιμετωπίσουμε είτε με αεροσκάφη, είτε με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Δεν χρειάζεται να ανακοινώνουμε τους τρόπους. Υπάρχουν, αλλά δεν χρειάζεται να δίνουμε ιδέες στους απέναντι. Να βρεθούν προ εκπλήξεως. 

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Τα τουρκικά UAVs, η ελληνική αεράμυνα και πολιτική βούληση… 

 Το ζήτημα είναι η πολιτική βούληση και η απόφαση. Τι κερδίζουμε διαφημίζοντας την είσοδο των τουρκικών μη επανδρωμένων στο Αιγαίο. 

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Οι Τούρκοι έχουν πωρωθεί ως κοινωνία με τις διεκδικήσεις τους  

 Πέρα από αυτό έχουν ανεβάσει ποιοτικά τις προκλήσεις τους. Υπάρχει σωρεία τέτοιων και μάλιστα σε εθνικές μας επετείους. Δεν σέβονται τίποτα. Και έχουν συνηθίσει στη μη αντίδραση από την πλευρά της Ελλάδας. Αυτό ταΐζει το αφήγημα και την πώρωσή τους. Όσο εμείς δεν αντιδρούμε, αυτό γιγαντώνεται. 

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Η δολοφονία Ηλιάκη και η ακατανόητη ελληνική αντίδραση… 

 Το κρίσιμο σημείο, ήταν ο χαμός, η δολοφονία του Σμηναγού Ηλιάκη το 2006. Μέχρι τότε κάναμε σκληρές εμπλοκές, το λεγόμενο show force και τους δείχνομε τη δύναμή μας. Για να μην αισθάνονται ασφαλείς και εξοικειωμένοι στο Αιγαίο. Αλλά τότε δείξαμε, πως δεν ήμασταν έτοιμοι. Όταν χάνεις έναν δικό σου άνθρωπο, πρέπει να δείξεις πως αυτό δεν θα συνεχιστεί. Δεν ήμασταν έτοιμοι. Δεν το κάναμε. Στις τουρκικές επετείους δεν γίνεται να μην κάνουμε υπερπτήσεις, όταν αυτό ακριβώς κάνουν οι Τούρκοι, για να μην τους προκαλέσουμε.

Δεν είμαστε θερμοκέφαλοι. Αλλά δυστυχώς τους δίνουμε χώρο και στην ουσία θα πιστέψουν αυτό το οποίο ξεκίνησαν σαν αφήγημα.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των τουρκικών μη επανδρωμένων 

Μην ξεχνάμε πως οι Τούρκοι κατέρριψαν ρωσικό αεροσκάφος για 15 δεύτερα. Και Συριακά. Εμείς είχαμε νεκρό και δεν κάναμε καμία κίνηση. Θα μπορούσε να μην το μάθει κανείς πλην των ενδιαφερομένων αν αντιδρούσαμε τότε και θα έπαιρναν το μήνυμα. 

Αν στέλναμε ένα μη επανδρωμένο πάνω από την Ίμβρο και την Τένεδο, θα γινόταν πόλεμος; Όχι. Δεν χρειάζεται κατάρριψη κάποιου μαχητικού. Θα έπαιρναν το μήνυμα.