Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Μαγειρεύοντας με φινέτσα

Ο ερωτικός ρυθμός από τα τακούνια της, σε ιντριγκάρει να γυρίσεις να την ψάξεις. Οι θηλυκές καμπύλες της, ολοκληρώνουν την απόλυτη ιέρεια της θηλυκότητας, Σοφία Λόρεν. Ακόμα και σήμερα στα 86 της χρόνια, είναι πανέμορφη, κομψή, μα πάνω απ’ όλα γυναίκα.

Σύζυγος, μητέρα, ντίβα του κινηματογράφου αλλά και μαγείρισσα, έχει γράψει την δική της ιστορία στην μεγάλη οθόνη αλλά και στην κουζίνα.

«Ότι είμαι το οφείλω στα σπαγγέτι» δήλωσε κάποτε (έχε κατά νού ότι, όταν τρώνε οι ιταλοί πάστα π.χ. σπαγγέτι, εννοούν 56-100γρ. maximum). Έχει εκδώσει βιβλία μαγειρικής με τα οποία μας ταξιδεύει στην Ιταλία αλλά και σε μέρη που επισκέφτηκε.

Αυτή τη συνταγή την έμαθε στην Καζαμπλάνκα όπου βρισκόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Ήλιος». Ποιο είναι το κυρίαρχο υλικό της συνταγής; Ο ξακουστός αστακός του Μαρόκο.

Όμως πριν, ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του αστακού. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σήμερα ο αστακός είναι ένα από τα ακριβότερα εδέσματα. Όμως η ιστορία του ξεκινά από την Βόρεια Αμερική όπου τότε υπήρχε σε τέτοια αφθονία που ξεβράαζόταν στην ακτή. Οι αυτόχθονες τον χρησιμοποιούσαν για δόλωμα, ακόμα και για λίπασμα. Κατά την αποικιακή περίοδο ήταν η τροφή των σκλάβων, των κρατουμένων και των υπηρετών. Οι υπηρέτες επαναστάτησαν μετά την καθημερινή σίτιση τους με αστακό και ζήτησαν να τρέφονται με αυτόν, μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα. Μετά το 1820 και τη λειτουργία του σιδηροδρόμου, ξεκίνησε η αυξημένη ζήτηση του από τις υψηλότερα κοινωνικές τάξεις της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης και έτσι η τιμή του εκτινάχθηκε.

Υλικά ανά μερίδα

  • 1 ζωντανός αστακός 500γρ.-700γρ.
  • 2 κ.σ. βούτυρο , λιωμένο
  • 1 κ.σ. ρούμι παλαιωμένο

Διαδικασία

Άναψε κάρβουνα. Παράλληλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράσε νερό, τοποθέτησε τον αστακό μέσα και βράστον για 9 λεπτά. Βγάλε τον αστακό από το τσουκάλι, και κόψτον κατά μήκος. Τοποθέτησε τον στη φωτιά με το κέλυφος προς τα κάτω. Καθώς ψήνεται, άλειψε το ψαχνό του με το λιωμένο βούτυρο. Ας τον να ψηθεί 5 λεπτά. Βάλτο σε μια όμορφη πιατέλα σερβιρίσματος, περίχυσε τον με το ρούμι και άναψε τον. Σερβίρεις μόλις πέσει η φλόγα της φινέτσας.