Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιάννης Μπασιάς
Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Ο Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Ο Πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Μπασιάς μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα έχει 2,4 χιλ. δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Για το φυσικό αέριο

“Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι όλος ο κόσμος τώρα και όποιοι έλεγαν ότι γρήγορα θα το ξεχάσουμε και όσοι επιμένανε ότι το χρειαζόμαστε για δεκαετίες συμφωνούν και αυτό είναι ΄να μεγάλο βήμα για την ενεργειακή ευμάρεια του κόσμου. Όσον αφορά την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης και της Ελλάδας που μας ενδιαφέρει ναι τα πράγματα μπαίνουν σε κάποια σειρά αλλά χάσαμε πολύ καιρό. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασιάς.

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Για την Ευρώπη και την εξάρτηση από τη Ρωσία

“Είναι γύρω στο 40% αυτό που αντιπροσωπεύει 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο και εάν πάρουμε σαν βάση και κάνουμε τους υπολογισμούς κατανοητοί για όλο τον κόσμο σαν βάση διάρκειας τροφοδοσίας 10 ετών, τα 220 επί 10 είναι 2200. Αυτό είναι το 40%. Η Ρωσία αυτή τη στιγμή με βάση αναλύσεις και μελέτες εγκεκριμένων αναλυτών διεθνών έχει αποθέματα φυσικού αερίου που ανέρχονται σε 48.000 dcm. Η διάρκεια δεκαετίας τροφοδοσίας της Ευρώπης είναι παρά 5% των συνολικών αποθεμάτων της Ρωσίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το 5% είναι μηδαμινό και πρέπει να προσέξουμε να μην μεγαλοποιήσουμε αυτό το θέμα ..” υπογράμμισε ο κ. Μπασιάς.

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Για την αντικατάσταση του Ρωσικού φυσικού αερίου

“Θα αρχίσει από το αέριο που έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες με μια βοήθεια Καταριανού που θα περνάει από το Σουέζ…. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γύρω στα 450 αλλά συνολικά η Ευρώπη μαζί με Αγγλία και Νορβηγία οι ανάγκες της είναι 550. Η Αγγλία και Η Νορβηγία παρουσιάζουν μείωση και θα παρουσιάσουν μείωση τα επόμενα χρόνια οι οποία θα αντιστοιχεί σε 520 dcm..”

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Για την Ελλάδα και το φυσικό αέριο

“Έχουμε τη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη η οποία θα ξεκινήσει κάποια στιγμή, οι Άγιο Θεόδωροι που είναι και αυτοί στο πρόγραμμα και μάλλον θα πάει αρκετά γρήγορα γιατί οι όμιλοι που υπάρχουν από πίσω και δουλεύουν αυτά τα προγράμματα είναι όμιλοι σημαντικοί με οικονομικές δυνατότητες για να προχωρήσουν τα πράγματα χωρίς να ψάχνουν για δάνεια και εκεί είμαστε αυτή τη στιγμή. Μετά έχουμε τη φυσική αποθήκη στη Νότια Καβάλα..” υπογράμμισε ο κ. Μπασιάς.