Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Αναστάσιος Λαυρέντζος
Οικονομολόγος, συγγραφέας

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Γιατί η Ουκρανία είναι το μεγάλο γεωοικονομικό τρόπαιο

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Ο κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος Οικονομολόγος και συγγραφέας αναφέρθηκε στο γιατί η Ουκρανία είναι το μεγάλο γεωοικονομικό τρόπαιο.

Ο κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος Οικονομολόγος και συγγραφέας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου αναφέρθηκε στο γιατί η Ουκρανία είναι το μεγάλο γεωοικονομικό τρόπαιο.

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Για το αν πρόκειται για μια πλανητική σύγκρουση 

“Θεωρώ για να μην πάμε τα πράγματα τόσο μακριά, θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο να εξελιχθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο γιατί όλοι οι παίκτες ξέρουν ότι σε αυτή την περίπτωση η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα θα είναι μια σύγκρουση η οποία γίνεται στο φόντο των πλανητικών συγκρούσεων και κυρίως της αντιπαράθεσης Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή τη στιγμή είναι σε παγκόσμια διελκυστίνδα σε παγκόσμιο επίπεδο και σε αυτό το πλαίσιο η Ρωσία είναι μια δύναμη η οποία έχει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι καταρχάς μια χώρα η οποία είναι η διάδοχος της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και η οποία πασχίζει να διατηρήσει στο μέγιστο βαθμό μετά την ανασύνταξη που έφερε ουσιαστικά ο Πούτιν τα τελευταία 20 με 25 χρόνια στη Ρωσία. Προσπαθεί λοιπόν να διατηρήσει τον έλεγχο στις χώρες τουλάχιστον που αποτελούσαν την πρώην Σοβιετική Ένωση που στη Ρωσική ορολογία είναι οι λεγόμενες χώρες του Εγγύς Εξωτερικού και από την άλλη μεριά υπάρχει ουσιαστικά η στρατηγική που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και την οποία μπορούμε να τη δούμε όπως έχει περάσει σε διάφορα βιβλία και θεωρίες…” σημείωσε ο κ. Αναστάσιος Λαυρέντζος.

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Για τη Ρωσία 

“Η Ρωσία πέρασε απευθείας από μία γεωργική οικονομία τη λεγόμενη τσαρική Ρωσία όπως την ξέραμε το 1917 σε καθεστώς σοσιαλιστικό, κομμουνιστικό που βέβαια δεν είχε τα εργαλεία και τις δυνατότητες για να αναπτυχθεί όπως στις καπιταλιστικές χώρες της Δύσης, οι οποίες βέβαια είχαν και άλλα πλεονεκτήματα και γενικά μια οικονομία που έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσεται μέσα από τον ανταγωνισμό. Αυτά τα στοιχεία δεν τα είχε η Ρωσία και αυτό την καθιστά για ένα ακόμη λόγο συμπληρωματική των Δυτικών χωρών” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αναστάσιος Λαυρέντζος στο pagenews.gr: Για τη Ρωσία 

“Σίγουρα η Ευρώπη πλήττεται και θα έλεγα κυρίως η Γερμανία η οποία χάνει πρόσβαση σε πρώτες ύλες και μια από τις μεγάλες συνέπειες των όσων συμβαίνουν αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς ότι αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος που είχε αναπτυχθεί κυρίως μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αλλά πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξουν στο πως θα απαντήσουν οι μεγάλοι παίχτες σε αυτό το ερώτημα, δηλαδή αν η Ρωσία μπορέσει να διευρύνει τη συνεργασία της με τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις όπως είναι η Ινδία, σίγουρα η Κίνα αλλά και άλλες τις οποίες δεν τις λαμβάνουμε υπόψιν και ήδη είναι σημαντικές οικονομικές δυνάμεις κυρίως στην Ασία όπως ένα παράδειγμα είναι η Ινδονησία” υπογράμμισε ο κ. Λαυρέντζος.