Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Οθωμανολόγος, νομικός

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ρωσία – Τουρκία, μία σχέση με προδιαγεγραμμένη κατάληξη

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός μιλάει για την Ρωσία και Τουρκία : Μία σχέση με προδιαγεγραμμένη κατάληξη.

Ο κ.  Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, αναφέρθηκε για την Ρωσία και Τουρκία, μία σχέση με προδιαγεγραμμένη κατάληξη.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr:  Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις σχέσεις των χωρών

“Είμαστε ήδη προς το παρών στην αρχή ενός Γ΄ Παγκόσμιου ψυχρού πολέμου, θερμού ως προς το πεδίο της Ουκρανίας αλλά σίγουρα με συνέπειες εμπόλεμες δηλαδή στην οικονομία και παράπλευρες. Θα δούμε πολλά πράγματα από την 1η Απριλίου στο σούπερ μάρκετ πέραν αυτών που έχουμε δει ήδη στην ενέργεια και στην βενζίνη και γενικά πάλι στην τσέπη μας. Ουσιαστικά πρέπει να μπαίνουμε όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι σε μια κατάσταση μνημονίων, συν την ταλαιπωρία της πανδημίας και αυτό να το σκεφτούμε σε ένα βάθος χρόνου χωρίς να υπάρχει διέξοδος ορατή. Εκείνο βέβαια που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι το εξής: ότι εάν σε όλο αυτό υπάρχει ένα δόλιο σχέδιο σημαίνει ότι έχει και μια λύση αυτό το δόλιο σχέδιο, αν μπήκαν απλά κάπου και αυτοσχεδιάζουν με πιθανότητες, δηλαδή αν γίνει έτσι θα το κάνουμε αλλιώς αλλά δεν υπάρχει καμία σταθερά τότε είναι ακόμη πιο επικίνδυνο. Χίλιες φορές να υπάρχει ένα δόλιο σχέδιο και το οποίο έχει μια έναρξη, μια ανάπτυξη και ένα τέλος κάποια στιγμή παρά να αυτοσχεδιάζουν…” τόνισε ο κ. Σταθακόπουλος.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Για την Τουρκία

“Η Δύση πάντοτε από το 1536 κάπως με ένα αλισβερίσι μια συναλλαγή δηλαδή της οποίας της έκανε την κατάφερνε κάπως. Το 1536 ο Φραγκίσκος ο Α ο βασιλιάς της Γαλλίας ήθελε να κάνει ένα είδος σταυροφορίας των Οθωμανών και της περιοχής που κατείχαν οι Οθωμανοί με τους Αγίους Τόπους. Τον έπεισε τότε ο Σουλεϊμαν ο Μεγαλοπρεπής ότι δεν υπάρχει λόγος να χτυπηθούν και ότι θα μπορούσαν να τα βρουν με το ίδιο αποτέλεσμα πριν τον πόλεμο, δηλαδή πριν χτυπηθούμε που θα οδηγηθούμε κάπως, κάπου, κάποτε σε ένα συμβιβασμό δηλαδή κάτι θα πάρεις κάτι θα χάσω κτλ πάμε να το δούμε πριν αυτό. Δηλαδή τι θέλεις και του ζήτησαν τότε οι Γάλλοι σε λιμάνια Οθωμανικά εμπορικές ευκολίες και σε κάποια σημεία θα έχουμε αφορολόγητο. Ουσιαστικά θα υπήρχε ένα ειδικό καθεστώς, ας πούμε ένα πρώιμο καθεστώς offshore. Ο Σουλτάνος τότε ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής το κατάλαβε αυτό, είπε ούτως ή άλλως αυτό με τον πόλεμο, την τριβή, τις οικονομικές συνέπεις ας το δούμε μπορεί και να κερδίσω από αυτό, δηλαδή σε εμπορικές συναλλαγές που θα κάνουν αυτοί εδώ κάτι θα πάρω” σημείωσε ο κ. Σταθακόπουλος.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Για την Ρωσία

“Η Ρωσία τεράστια μεν με δίοδο και προς τη μεριά της Βαλτικής και προς τον Ειρηνικό εντούτοις θεωρείτε μια χώρα περίκλειστη. Στον Νότο της δεν έχει που να βγει με το ζόρι στη Μαύρη Θάλασσα που κι αυτή είναι μια περίκλειστη θάλασσα άντε να περάσεις από τα στενά των Οθωμανών να βγεις στη Μεσόγειο. Μετά στη Βαλτική που να πέσεις επάνω στους Σουηδούς, τους Νορβηγούς, τους Γερμανούς κτλ που να βγεις από εκεί. ‘Αρα λοιπόν το πάλευαν πάντοτε να βγούνε…” υπογράμμισε μεταξύ άλλων.