Pagenews.gr VIR. Παραγωγή pagenews.gr
Red Lips
Νηστεύοντας με φινέτσα!

Είναι γνωστό ότι οι Γάλλοι είναι η πρώτοι σε κατανάλωση, εξαγωγή, αλλά και παραγωγή στρειδιών. Παράγουν λέει 150.000 τόνους ετησίως. Ο Βασιλιάς Χένρι IV λέγεται ότι έτρωγε 300 στρείδια στην καθισιά του, ενώ ο εγγονός του Λουή XIV συνεχιστής της παράδοσης, παραλάμβανε φρέσκα στρείδια στις Βερσαλλίες ή όπου αλλού βρισκόταν κι έτρωγε 6 ντουζίνες (6 x 12 τεμάχια= 72). Ο Ντιντερό και ο Βολταίρος, τα έτρωγαν για να εμπνευστούν, ενώ ο Ναπολέων τα απολάμβανε πριν από κάθε μάχη. Ο  γνωστός γυναικάς Καζανόβα, έτρωγε για πρωινό 50 απ’ αυτά. Είχε εφεύρει κι ένα παιχνίδι, το «το παιχνίδι των στρειδιών» ή « το παιχνίδι της αποπλάνησης» το οποίο λέγεται ότι έπαιζε με τις ερωμένες του, σε μια μπανιέρα. Τις έκανε πρώτα να γελάνε με το αστείρευτο χιούμορ του και μετά τους έδινε το στρείδι για να σφραγίσει τα χείλια τους με φιλιά. Τα στρείδια θεωρούνται αφροδισιακά από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην ελληνική μυθολογία η Αφροδίτη βγαίνει από τη θάλασσα μέσα από ένα τεράστιο όστρακο στρειδιού. Συμβόλιζε τον έρωτα και τη γονιμότητα.

Ο Αριστοτέλη Ωνάσης, που θαύμαζε τον Καζανόβα, είχε στην κατοχή του, την πρώτη έκδοση του βιβλίου του καρδιοκατακτητή, «Η ιστορία της ζωής μου», βιβλίο που θεωρείται ως μια από τις πιο αυθεντικές πηγές των εθίμων και των κανόνων της κοινωνικής ζωής στην Ευρώπη του 18ου αιώνα.

Όπως και να ‘χει τα οστρακοειδή επιτρέπονται στη νηστεία. Οπότε,βουρ…

Προσωπικά τα καταβροχθίζω ωμά με τα μανίας. Αλλά δες και την συνταγή του Καζανόβα με την οποία «έκλεψε» ο Ωνάσης την καρδιά της Μαρία Κάλλας, στο σκανδαλώδες εκείνο δείπνο στη θαλαμηγό του Χριστίνα.

Στρείδια σε χυλό ή στρείδια της «αποπλάνησης»

Υλικά

  • 12-15 στρείδια(το που θα τα βρεις είναι ένα θέμα, αλλά με λίγη προσπάθεια όλα γίνονται)
  • 200γρ. αλεύρι
  • 200ml νερό
  • 2 κρόκους
  • 40γρ. βούτυρο
  • Λίγα φύλλα βασιλικού,
  • Λίγα φύλλα φασκόμηλο
  • Λίγα φύλλα μαντζουράνας
  • Χυμό από 4 πορτοκάλια
  • Λίγη σταφίδα

Διαδικασία

Ετοιμάζεις ένα μαλακό ζυμάρι με το αλεύρι, το νερό και τους 2 κρόκους αυγών. Ανοίγεις τα στρείδια και φυλάς το ζουμί τους.

Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι βάζεις το βούτυρο, τα στρείδια, το ζουμί τους, όλα τα αρωματικά ψιλοκομμένα (βασιλικό φασκόμηλο, μαντζουράνα), τη σταφίδα, πιπέρι (κατά βούληση), τα σοτάρεις για λίγα λεπτά και σβήνεις με το χυμό από τα πορτοκάλια. Τοποθετείς το μίγμα σ’ ένα ταψί και το περιχύνεις με το χυλό. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία  μέχρι να ροδίσει ο χυλός.

Τα σερβίρεις αμέσως!!!

Καλή Ανάσταση να έχουμε αγάπες!