Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και η αρχή της απο-παγκοσμιοποίησης

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: O Παναγιώτης Ρουμελιώτης Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας αναφέρθηκε στο νέο Ψυχρό Πόλεμο και την αρχή της απο-παγκοσμιοποίησης

O Παναγιώτης Ρουμελιώτης Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, και αναφέρθηκε στο νέο Ψυχρό Πόλεμο και την αρχή της απο-παγκοσμιοποίησης.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και η αρχή της απο-παγκοσμιοποίησης

“Είναι ένα βιβλίο που γράψαμε (Νέος Ψυχρός Πόλεμος) είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο των ρωσοΟυκρανικό να εξετάζουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Ήρθε ο πόλεμος και το συμπληρώσαμε αυτό το βιβλίο λαμβάνοντας τις επιπτώσεις γεωπολιτικές και οικονομικές του Ρωσουκρανικού πολέμου. Έτσι έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλέον βιβλίο γύρω από αυτά τα θέματα που αν θέλετε είναι μια επίκαιρη ανάλυση των όσων συμβαίνουν και κάποια σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι στο γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο” σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης.

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: Για το ντόμινο κρίσεων

Μετά την διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ και επικράτησε το λεγόμενο φιλελεύθερο καπιταλιστικό δημοκρατικό σύστημα μέσω της Παγκοσμιοποίησης που προώθησαν κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Από εκεί και έπειτα είχαμε μεν κάποιους τοπικούς πολέμους και κάποιες παρεμβάσεις όπως στον πόλεμο της Γιουγκοσκλαβίας, όπως στο Ιράκ μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαμε καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν αλλά ήταν γεωπολιτικοί πόλεμοι. Το 2008 βεβαίως είχαμε τη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά εδώ έχουμε δύο ταυτόχρονα προβλήματα. Έχουμε ένα γεωπολιτικό θα έλεγα πόλεμο για το ποιος θα επικρατήσει στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ, η Ρωσία και μέσα σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι μπαίνει και η Κίνα, διότι και η Κίνα είναι μια αναδυόμενη δύναμη αλλά οι επιπτώσεις τόσο της πανδημίας που και εκεί είχαμε γεωπολιτικές αναταράξεις και ανταγωνισμούς. Τώρα κυρίως ο ρωσοουκρανικός πόλεμος συμπίπτει και έχει ταυτόχρονα γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις τραγικές για την ανθρωπότητα. Όπως ξέρουμε η πανδημία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου κάμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ χώρες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, είχαμε εκατομμύρια θανάτους από την πανδημία και τώρα έχουμε και ένα ρωσοουκρανικό πόλεμο που θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν περιορισμένος στην Ευρώπη αλλά βλέπουμε οι επιπτώσεις του είναι παγκόσμιες.