Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει διδάγματα για εμάς

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών αναφέρθηκε στο ότι η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει διδάγματα για εμάς.

Κωνσταντίνος Γρίβας στο pagenews.gr: Για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία 

“Ναι όντως υπήρξε ένα πολύ απρόσμενο θα λέγαμε, οι περισσότεροι θεωρούσαμε ότι είχε παγιωθεί η κατάσταση στο Ουκρανικό μέτωπο και οι Ρώσοι περίμεναν το στρατηγό χειμώνα αλλά πλέον στο ευρύτερο γεωπολιτικό για να μπορούν να ασκήσουν τις πιέσεις που ήθελαν στην Ευρώπη και να περάσουν στην επόμενη φάση. Αιφνιδιάστηκαν από αυτή την ουκρανική αντεπίθεση η οποία δίνει πολλά διδάγματα σε όλα τα επίπεδα αμιγώς στρατιωτικό με το ευρύτερο γεωπολιτικό επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά στην ιστορία ότι δεν υπάρχουν εκ των προτέρων χαμένοι και ηττημένοι, τουλάχιστον τα επίσημα μεγέθη δεν λένε σπουδαία πράγματα και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ευελίξία στο πεδίο της μάχης, η καινοτομία, τα αποκεντρικά μοντέλα μάχης, ο αυτοσχεδιασμός και η εφευρετικότητα συνεχίζουν να είναι όπως ήταν εδώ και αιώνες. Τα πρωταρχικά πολεμικά εργαλεία γιατί εδώ δεν είχαμε κάποια μαζική ουκρανική επίθεση με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις, είχαμε από ότι φαίνεται πολλαπλές μικρές και πολύ γρήγορες διεισδύσεις, ένα είδος πολέμου σμίνωσης θα λέγαμε που επέφερε χάος και διάλυση στην ρωσική ισχύ. Όλα αυτά πρέπει να μελετηθούν, θα μελετηθούν όταν θα έχουμε σοβαρά στοιχεία στη διάθεσή μας πέρα από την προπαγάνδα και τα ελλιπή στοιχεία που έχουμε τώρα αλλά σίγουρα μας δίνουν πολύτιμα συμπεράσματα.
“Το ταπεινό πεζικό εξοπλισμένο όμως με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αποφασισμένο να λειτουργήσει με αποκεντρωτικό τρόπο και καλοεκπαιδευμένους τοπικούς διοικητές που παίρνουν πρωτοβουλία και έχουν αυτόνομη δράση αποδεικνύεται ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του σχεδίου μάχης. Ένα άλλο θέμα μας δείχνει αυτό που λέμε στρατηγικός σχεδιασμός δεν είναι κάτι το οποίο δεν γίνεται στους σημερινούς πολέμους γιατί ακούμε και τέτοια..” σημείωσε ο κ. Γρίβας.