Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Οθωμανολόγος και νομικός

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Τι επιδιώκει νομικά η Τουρκία με την ψευδο-ΑΟΖ στη Λιβύη

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός μιλάει για το τι επιδιώκει νομικά η Τουρκία με την ψευδο-ΑΟΖ στη Λιβύη

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Τι επιδιώκει νομικά η Τουρκία με την ψευδο-ΑΟΖ στη Λιβύη

“Πρώτον και κύριον μιλάμε για μίσθωση δηλαδή ένα κυρίαρχο κράτος όπως η Λιβύη παρόλο που έχει κυρίαρχα προβλήματα εσωτερικά είναι κυρίαρχο κράτος άρα λοιπόν στα δικά της ύδατα αυτά που δεν αμφισβητεί κανένας και τέλος πάντων σε αυτά που είναι υπό αίρεση στο τουρκολιβυκό μνημόνιο υπογεγραμμένα θέλει να εκχωρήσει όχι κυριότητα, όχι κατοχή, μίσθωση για συγκεκριμένη περίοδο και με μισθωτήριο θα απονέμεται και θα το κατέχει προσωρινά όσο θα διαρκεί το μισθωτήριο. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ένα κυρίαρχο κράτος μπορεί να μισθώσει ότι θέλει σε μια εταιρεία ή ένα άλλο κράτος. Μπορεί ένα άλλο κυρίαρχο κράτος ασυζητί. Έχει την υπόσταση δηλαδή αυτός που υπέγραψε όποιος υπέγραψε από τη Λιβύη, έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει ένα τέτοιο συμφωνητικό. Εδώ λοιπόν πάμε στο εξής στο εσωτερικό θέμα της Λιβύης αν έχει τη νομιμοποίηση να το υπογράψει…” σημειώνει.

“Η Λιβύη είναι ένα κυρίαρχο κράτος προβληματικό όμως κιόλας με τις απαγορεύσεις που έχεις εσωτερικές μια κυβέρνηση προς την άλλη και προς τρίτους. Εντούτοις είναι ένα κυρίαρχο κράτος το οποίο προσπαθεί να μπει σε μια κανονικότητα. Ως κυρίαρχο κράτος μπορεί να εκμισθώσει σε ένα μισθωτή εταιρεία η κράτος.. Πάμε στο θέμα της μίσθωσης, είμαι κύριος ενός διαμερίσματος και φεύγω διακοπές και σου έχω αφήσει τα κλειδιά σε εσένα, δεν είσαι ο κύριος, απλά έχεις μια επιμέλεια στο διαμέρισμα όσο λείπω, βλέπεις έναν έρχεται και σου λέει ωραίο το διαμέρισμα μήπως το νοικιάζεται και αντί να πει κάτσε να ρωτήσω τον ιδιοκτήτη, λες το νοικιάζει και υπογράφεις εσύ αντί για μένα. Το μισθωτήριο είναι έγκυρο ή όχι;..” αναφέρει ο κ. Σταθακόπουλος.