Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιάννης Μπασιάς
Τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Η αλήθεια για την ενεργειακή κρίση και τα διαθέσιμα κοιτάσματα

Ο Γιάννης Μπασιάς Τέως Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναφέρθηκε στην αλήθεια για την ενεργειακή κρίση και τα διαθέσιμα κοιτάσματα

Γιάννης Μπασιάς στο pagenews.gr: Η αλήθεια για την ενεργειακή κρίση και τα διαθέσιμα κοιτάσματα

“Το θέμα του πλαφόν είναι αρκετά δύσκολο για μένα γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όλη η φιλοσοφία η ανάλυση του πλαφόν βασίζεται σε καταστάσεις οι οποίες ίσχυαν το 2018 και 2017 και πιο πριν. Γιατί εκείνο τον καιρό το φυσικό αέριο ήταν 3,5 με 4 δολάρια από τα 1.000 κυβικά πόδια. Αυτή τη στιγμή παίζει γύρω στα 80, 20 δολάρια εκεί ανεβοκατεβαίνει, άλλο τώρα τοι υπήρχε με τη Ρωσία που ήταν γύρω στα 7 δολάρια ήτανε σταθερές τιμές. Το θέμα είναι ότι εκείνο τον καιρό με ένα φθηνό φυσικό αέριο το κόστος της μεταφοράς ήταν κι αυτό σχετικά φθηνό.

Όταν έφθανε στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού φυσικό αέριο το οποίο ερχόταν σαν LNG δεν είχε τόσο μεγάλες επιπτώσεις  η τιμή του δεν παίζει όπως παίζει σήμερα με τις καινούριες καταστάσεις. Αυτή τη στιγμή το κόστος της μεταφοράς είναι τόσο μεγάλο που αυτοί που αποφασίζουν τελικά όχι για το πλαφόν αλλά για την διαμόρφωση των τιμών είναι το κόστος της παραγωγής που είναι αυτό το γύρω στα 20 δολάρια αν θέλετε και τα 1.000 κυβικά πόδια και μετά είναι το κόστος μεταφοράς. Μέχρι λοιπόν να φθάσει στα λιμάνια και να αεροποιηθεί που εκεί μπαίνει και μια άλλη σειρά από κόστη όπως το κόστος της αεριοποίησης, το κόστος της διανομής έχουμε και το κέρδος των traders το οποίο παρεμβάλλεται κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την άφιξη το οποίο έχει βρει και αυτό μια ελευθερία απόλυτη και για αυτό οι τιμές είναι πολύ δύσκολο τώρα να συγκρατηθούν, θα ανεβοκατεβαίνουν. Μπορεί να πέσουν στα 100 δολάρια για μερικές μέρες επειδή έχει ακόμη καλό καιρό…” σημείωσε ο κ. Μπασιάς.