Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Νίκος Λυγερός
Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ισραήλ – Λιβάνου και το τρίγωνο Ελλάς-Κύπρος-Αίγυπτος

Ο Νίκος Λυγερός Στρατηγικός Σύμβουλος, Καθηγητής αναφέρθηκε στην οριοθέτηση ΑΟΖ Ισραήλ - Λιβάνου και το τρίγωνο Ελλάς-Κύπρος-Αίγυπτος

Νίκος Λυγερός στο pagenews.gr: Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ισραήλ – Λιβάνου και το τρίγωνο Ελλάς-Κύπρος-Αίγυπτος

“Είναι η πρώτη φορά που έχουμε ουσιαστικά μια διαιτησία μέσω της Αμερικής, ήταν μια δύσκολη υπόθεση αι θεωρώ ότι αποτελεί κατόρθωμα η υπογραφή της οριοθέτησης, ξεκαθαρίζει το πλαίσιο μεταξύ των δύο χωρών και είναι πολύ σημαντικό γιατί όλα αυτά έχουν ξεκινήσει και από την Κύπρο. Όταν κάναμε την οριοθέτηση με την Αίγυπτο το 2003 μας είχαν ζητήσει να πάμε λίγο πιο αριστερά επάνω στα σημεία γιατί εμείς είχαμε ζητήσει λόγω των πιέσεων της Ελλάδος εκείνη την εποχή να πάμε λίγο πιο δεξιά με το Λίβανο, υπενθυμίζω ότι ακόμη δεν έχει κυρωθεί. Στη συνέχεια το 2010 κάναμε τη συμφωνία με το Ισραήλ και τότε το Ισραήλ επέλεξε να ενώσει τα δύο σημεία που έλειπαν έτσι ώστε να έχουμε μια συνεκτικότητα μεταξύ των τριών οριοθετήσεων και αυτό που μας απασχολούσε είναι το θέμα της κύρωσης γιατί υπάρχει και η επιρροή της Τουρκίας. Τώρα τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα, επειδή οι δύο χώρες ξεκαθαρίζουν το πλαίσιο και βέβαια επειδή συνορεύουν να το επισημάνουμε κι αυτό, δεν μιλάμε μόνο για ΑΟΖ μιλάμε και για εθνικά χωρικά ύδατα και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι λύνουν ένα πρόβλημα πολύ σημαντικό και έρχονται να ενωθούν στο σημείο που έχουμε υπογράψει και εμείς και έχουμε κυρώσει από την πλευρά της Κύπρου..” υπογράμμισε ο κ. Λυγερός.

“Τώρα είναι πολύ πιο εύκολο να φανταστούμε ένα επόμενο σενάριο, ένα επόμενο βήμα όπου ο Λίβανος θα μπορέσει τώρα να κυρώσει ακόμη και την συμφωνία που έχει κάνει με την Κύπρο πράγμα που είναι σημαντικό γιατί υπενθυμίζω ότι ο Λίβανος θέλει να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Κύπρο είναι καλό να είναι ξεκάθαρο το πλαίσιο βέβαια δεν υπάρχει καμία καταπάτηση του ενός εναντίον του άλλου απλώς δεν έχει κυρωθεί και για να είναι σε ισχύ πρέπει να κυρωθεί και από την πλευρά του Λιβάνου..” σημείωσε ο κ. Νίκος Λυγερός.