Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Σπυρίδων Πλακούδας
Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Περίεργες γεωπολιτικές καραμπόλες στη Μέση Ανατολή

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας αναφέρθηκε στις περίεργες γεωπολιτικές καραμπόλες στη Μέση Ανατολή

Ο Επίκουρος Καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας Rabdan Academy, HAE κ. Σπυρίδων Πλακούδας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στις περίεργες γεωπολιτικές καραμπόλες στη Μέση Ανατολή.

Σπυρίδων Πλακούδας στο pagenews.gr: Περίεργες γεωπολιτικές καραμπόλες στη Μέση Ανατολή

“Η συμφωνία για την εν λόγω οριοθέτηση συνιστά ένα διπλωματικό breakthrough μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου. Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως ο Λίβανος δεν αναγνωρίζει καν επισήμως την ύπαρξη του Ισραήλ. Δεν αναφέρομαι καν στην Χεζμπολάχ και στις πρόσφατες συρράξεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ η τελευταία εκ των οποίων το 2006, άρα ομιλούμε περί ενός διπλωματικού breakthrough υπό την εγγύηση και την διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον. Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως να ωφελεί τον ελληνισμό της Κύπρου . Το 2007 Λευκωσία και Βυρηττός  συνομολόγησαν μια διμερή συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Όμως η εν λόγω συμφωνία ουδέποτε επικυρώθηκε από το Λιβανέζικο κοινοβούλιο και αυτό οφειλόταν σε δύο κωλύματα. Το πρώτο η Χεζμπολάχ και το δεύτερο το Ισραήλ και η διαμάχη για την ΑΟΖ. Άρα αφαιρείτε από την εξίσωση η μια μεταβλητή δηλαδή η διαμάχη και η διαφορά με το Ισραήλ. Άρα μήπως ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Κύπρο;…” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλακούδας.

“Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε για πολλοστή φορά ότι αναθεώρησαν εκ βάθρων τη στρατηγική τους περί ενέργειας οι ΗΠΑ εν μέσω του Ουκρανικού πολέμου ενώ δηλαδή είχαν κηρύξει τον East Med ως θέμα λήξαν πλέον μετατρέπεται ο East Med και ουχί μόνον σε ένα project για την ενεργειακή διασύνδεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν μέσω του Ουκρανικού πολέμου με την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή φυσικά με την Ελλάδα και την Κύπρο ως κόμβους. Αυτή η εξέλιξη υπό το φως μάλιστα των έκνομων δράσεων της Τουρκίας στον Κόλπο της Σύρτης και της Λιβύης ωθεί την Ελλάδα και την Αίγυπτο και την Κύπρο μαζί σε περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών τους..” υπογράμμισε.