Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Καρακατσάνης
Οικονομολόγος, Σύμβουλος Φυσικών Πόρων

Γιώργος Καρακατσάνης στο pagenews.gr: Ο άγνωστος ρόλος του μαθηματικού Καραθεοδωρή στη Μικρά Ασία

Ο Οικονομολόγος, Σύμβουλος Φυσικών Πόρων κ. Γεώργιος Καρακατσάνης αναφέρθηκε στον άγνωστο ρόλο του μαθηματικού Καραθεοδωρή στη Μικρά Ασία

Ο Οικονομολόγος, Σύμβουλος Φυσικών Πόρων κ. Γεώργιος Καρακατσάνης μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στον άγνωστο ρόλο του μαθηματικού Καραθεοδωρή στη Μικρά Ασία.

Γιώργος Καρακατσάνης στο pagenews.gr: Ο άγνωστος ρόλος του μαθηματικού Καραθεοδωρή στη Μικρά Ασία

“Είναι η σχέση της Ελλάδας με την Ιωνία και γενικότερα τη Μικρασία πρέπει να καταλάβουμε γιατί είναι και πάρα πολύ επίκαιρο θέμα είναι ταυτοτική. Αν ξεχάσουμε την Ιωνία ή αν επιδιώξουμε να κόψουμε αυτούς τους δεσμούς που υπάρχουν με την Ιωνία πολύ απλά παύουμε να είμαστε και Έλληνες. Είναι πάρα πολύ απλό αυτό το θέμα. Ο ελληνισμός της Ιωνίας πάει πάρα πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο, μπορούμε να πούμε γενικότερα από τη Μεγάλη Ιωνική επανάσταση των φιλοσόφων όπως το 600 – 700 π.Χ. όπου εκεί εγκαθιδρύθηκε ουσιαστικά, έφυγε η κοινωνία από τον έλεγχο ενός ιερατείου και ξεκίνησε να ερμηνεύεται με μεταφυσικά φαινόμενα, με τον ορθολογισμό. Μιλάμε για τους μεγάλους φιλοσόφους όπως ο Θαλής, ο Αναξίμανδρος, ο Αναξιμένης και μπορούμε να διηγηθούμε και πάρα πολλά έτσι ηθικοπλαστικά γεγονότα όπως για παράδειγμα είναι γνωστή η περίπτωση του Θαλή ο οποίος είχε ένα περιστατικό, γενικότερα ο Θαλής ήταν μια προσωπικότητα κάπως παρεξηγημένη, είχε αυτή την αφηρημάδα του φιλοσόφου. Η ιστορική αλήθεια είναι ότι δεν τον εκτιμούσαν τόσο οι Μιλήσιοι όσο τον εκτιμούμε εμείς σήμερα…”.

“Είναι πάρα πολύ ενδεικτικό το περιστατικό το οποίο διηγείται ο Αριστοτέλης, ένας πλούσιος νέος της εποχής ο Μέλισσος τον είχε περιγελάσει λόγω της αφηρημάδας του και παρόλες τις γνώσεις που είχε δεν ήταν πλούσιος. Εκείνος σκέφτηκε ότι θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο ο οποίος θα ήταν και διδακτικός. Λέγεται ότι προέβλεψε με κάποιο τρόπο δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για τον τρόπο που το έκανε ότι η σοδειά της ελιάς θα ήταν πάρα πολύ καλή εκείνη την εποχή οπότε έκανε μια συμφωνία με εκείνους που πουλούσαν τις ελιές για να φτιάξουν το λάδι…” σημείωσε ο κ. Καρακατσάνης.