Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Στέφανος Καραβίδας
Επισμηναγός Ιπτάμενος Ε.Α. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Το εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός Ιπτάμενος Ε.Α. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Στέφανος Καραβίδας Επισμηναγός Ιπτάμενος Ε.Α. – Υποψήφιος Διδάκτωρ Γεωπολιτικής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Το εξοπλιστικό και τα συμπεράσματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία

“Το βασικότερο προσυμπέρασμα το οποίο αφορά τη δική μας πατρίδα είναι η εμπλοκή, η συμμετοχή της εφεδρείας. Βλέπουμε ανθρώπους μέχρι και 65 ετών να είναι απόλυτα αποτελεσματικοί να φαίνεται ότι ήδη έχουν δεχθεί, έχουν λάβει εκπαίδευση από πριν και βλέπουμε την αποτελεσματικότητα των μικρών ομάδων οι οποίες δρούνε με μια μορφή ανεξαρτησίας, αυτονομίας πόσο σημαντικά αποτελέσματα έχει. Αυτό πρέπει να το κάνουμε αναγωγή στην δική μας πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να σκεφτούμε σε περίπτωση ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης τι θα συμβεί στα νησιά; Περιμένουμε λοιπόν απλά από τον επαγγελματικό στρατό και από τους κληρωτούς οι οποίοι κάνουν κάποιους μήνες θητεία να βγάλουν το φίδι από την τρύπα; Πρέπει λοιπόν εδώ πέρα να σκεφθούμε πως θα μπει στο θεσμό του οπλίτη ο γηγενής τοπικός πληθυσμός. Είναι αυτός ο πληθυσμός ο οποίος γνωρίζει καλύτερα και από τους επαγγελματίες και από τους κληρωτούς το νησί ή το χερσαίο έδαφος στον Έβρο που θα κληθεί να υπερασπιστεί. Γνωρίζει τα κατατόπια και γνωρίζει πως θα μπορέσει να πλαγιοκοπίσει ή ακόμη και να επιβληθεί από πίσω με τις δυνάμεις οι οποίες θα προσπαθήσουν να προελάσουν είτε στο Έβρο είτε να κάνουν απόβαση στα νησιά του Αιγαίου.

Στέφανος Καραβίδας στο pagenews.gr: Για το μέτωπο της Ουκρανίας

“Για το μέτωπο της Ουκρανίας πρέπει να αναγνωρίσουμε πριν βγάλουμε γρήγορα συμπεράσματα ότι λείπει τελείως η αεροπορία δεν υπάρχουν αεροπορικές δυνάμεις. Αυτό αλλάζει την φύση του πολέμου και αλλάζει και την εξαγωγή των συμπερασμάτων. Εαν υπήρχαν αεροπορικές δυνάμεις και από τις 2 πλευρές  ο πόλεμος θα ήταν διαφορετικός. Καλή είναι η εστίαση και η εμμονή στο λεγόμενο βληματοκεντρικό πόλεμο ωστόσο η πραγματικότητα στο ελληνοτουρκικό πεδίο αντιπαράθεσης θα είναι διαφορετική. Επίσης το άλλο συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε με τα δισεκατομμύρια των εξοπλισμών τα οποία είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε σε εξοπλισμούς έχει να κάνει με τα φθηνά όπλα τα οποία είναι αποτελεσματικά απέναντι σε στιβαρές κατασκευές όπως είναι για παράδειγμα τα άρματα μάχης.