Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Γιώργος Καραμπελιάς
Εκδότης - Συγγραφέας

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Χρειαζόμαστε Μεγάλη Ιδέα «εσωτερικού»- Να φτιάξουμε Κράτος

Ο Γιώργος Καραμπελιάς Εκδότης - Συγγραφέας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε Μεγάλη Ιδέα «εσωτερικού»- Να φτιάξουμε Κράτος

Ο Γιώργος Καραμπελιάς Εκδότης – Συγγραφέας μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι χρειαζόμαστε Μεγάλη Ιδέα «εσωτερικού»- Να φτιάξουμε Κράτος.

Γιώργος Καραμπελιάς στο pagenews.gr: Χρειαζόμαστε Μεγάλη Ιδέα «εσωτερικού»- Να φτιάξουμε Κράτος

Ο κ. Καραμπελιάς τόνισε τα εξής: “Επειδή έχουμε συζητήσειγια τη διαχρονική κατάρα των σιδηροδρόμων που εξαιτίας της προτεραιότητας των ιδιωτικών συμφερόντων στην Ελλάδα. άλλοτε τα λέγαμε στο 19ο αιώνα ήταν οι καραβοκυραίοι οι οποίοι κάναν όλες  επειδή η Ελλάδα δεν είχε δρόμους και όλες οι επικοινωνίες γινόταν δια θαλάσσης δεν καλόβλεπε το σιδηρόδρομο. Σήμερα το αντίστοιχο συμβαίνει έτσι όλα τα προηγούμενα χρόνια από τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεταφορών στους δρόμους από τις μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων, αντί να βλέπουν μία συνεννόηση και να συμβαδίζουν τα διαφορετικά μέσα κυκλοφορίας, βλέπουν ανταγωνιστικά, έτσι μέσα σε έναν μικροελλαδισμό τον οποίο έχουμε στην Ελλάδα το σιδηρόδρομο. Αυτά έφτιαξαν ένα κλίμα μαζί με το άλλο που θέλω να δείξω σήμερα και είναι βασικό πάρα πολλές φορές έχουμε επιμείνει ότι στην Ελλάδα ιδιαίτερα από την ύστερη μεταπολίτευση και μετά κυριάρχησε αυτό που λέμε εθνομηδενισμός. Δηλαδή μία απαξίωση του Έθνους, του Εθνικού χαρακτήρα των προβλημάτων και τα λοιπά. Αυτό δεν αφορά μόνο την στάση μας απέναντι στην Τουρκία, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και όλα τα άλλα. Αφορά και αυτόν τον Εθνικό ωχαδερφισμό που κυριάρχησε. Δηλαδή είναι χαρακτηριστικά αυτά που έχουνε συμβεί σε όλα τα επίπεδα.

Στο επίπεδο το άμεσο βλέπουμε τι συνέβη με τον σταθμάρχη, τους άλλους σταθμάρχες, τον επιθεωρητή, τη σχέση του με τους γιατρούς για να του δώσουν αναρρωτική και στο επίπεδο της πολιτείας ευρύτερα η καθυστέρηση με την οποία έγιναν και συνεχίζονταν να γίνουν τα έργα εκφράζουν ακριβώς αυτό που θα έλεγα Εθνικό ωχαδερφισμό. Δηλαδή ο εθνομηδενισμός δεν είναι απλά βέβαια το πώς βλέπεις την Τουρκία, είναι το ότι δεν έχεις αξίες, δεν θεωρείς ότι το έθνος και η πατρίδα είναι κάτι το οποίο πρέπει να το έχεις ψηλά και επομένως να συμπεριφέρεσαι αναλόγως. Να έχεις αξίες που λέγαμε κάποτε αυτό το φαινόμενο το οποίο επεκτάθηκε είναι αν θες το αρνητικό υποπαράγωγο της μεταπολίτευσης.Στη μεταπολίτευση είχαμε μία επέκταση δημοκρατικών κατακτήσεων, συνδικαλισμού, όλα αυτά όμως έγιναν μέσα σε ένα κλίμα το οποίο οδηγούσε σε όλο και μεγαλύτερη ατομικοποίηση.Δηλαδή ο καθένας και το ιδιωτικό τουσυμφέρον, γιατί έχασε αξίες που έχουν να κάνουν με τον πατριωτισμό, με την ηθική αξία της εργασίας, με την έννοια του καθήκοντος και της προσφοράς, όλα αυτά είναι τα οποία μας οδήγησαν τα 40-50 χρόνια.Να πω τα 40 ιδιαίτερα από το 90 και μετά, τα 30 τελευταία στο να χαθεί η αίσθηση της συλλογικότητας του συλλογικού συμφέροντος και της εργασίας προσφοράς .