Pagenews.gr Point Zero. Παραγωγή pagenews.gr Point Zeror. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Σταθακόπουλος
Οθωμανολόγος - νομικός

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Οθωμανικός κώδικας του Ερντογάν και η επομένη των εκλογών

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός μίλησε στο pagenews.gr όπου αναφέρθηκε στον Οθωμανικό κώδικα του Ερντογάν και την επομένη των εκλογών

Ο κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος Οθωμανολόγος και νομικός μίλησε στο pagenews.gr  και την εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη όπου αναφέρθηκε στον Οθωμανικό κώδικα του Ερντογάν και την επομένη των εκλογών.

Δημήτρης Σταθακόπουλος στο pagenews.gr: Ο Οθωμανικός κώδικας του Ερντογάν και η επομένη των εκλογών

Ο κ. Σταθακόπουλος δήλωσε τα εξής: “Πράγματι ο Οθωμανικός αξιακός κώδικας τον οποίο πρεσβεύει περισσότερο ο Ερντογάν από την κεμαλική αλλά και ο κεμαλικός κώδικας ο αξιακός, έτσι όπως εξελίχθηε και από τον Κεμάλ και από διάφορους άλλους είναι ακριβώς αυτή η λογική, δηλαδή μας ενδιαφέρει να έχουμε αποτέλεσμα, ,τώρα το πως θα έχουμε αποτέλεσμα αν χρειαστεί να κάνουμε κωλοτούμπα θα την κάνουμε. Βεβαίως αυτό δεν είναι ξένο και ως προς τη Δυτική σκέψη, στο έργο ο “Ηγεμών” ο Μακιαβέλι λέει  πως ο λόγος που δεν κρατήθηκε η υπόσχεση είναι μια ανάγκη του παρόντος, δηλαδή “είπα-ξείπα”. Η πολιτική δεν έχει σχέση με την ηθική και κυρίως δεν έχει σχέση η φιλία των κρατών με την φιλία των ανθρώπων. Η φιλία των κρατών είναι τελείως ωφελιμιστική και προσχηματική ή πρόσκαιρη αν θέλεις και ανά πάσα στιγμή το πρώτο που κοιτάνε τα κράτη είναι το προσωπικό τους συμφέρον και όχι το συμφέρον των άλλων.

“‘Εχουμε μια φαινομενική μεταστροφή και ελαφρώς προσχηματική. Ας δούμε λίγο τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Πρωτίστως έχει ανακληθεί το casus belli; Έγινε μια δήλωση ότι θα το ανακαλέσουμε;Έχει γίνει μια δήλωση ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τίποτα και δεν αμφισβητεί τίποτα εναντίον της Ελλάδος; Όχι. Έχει πει ότι θα θέλαμε να οικοδομήσουμε πέραν των μέτρων εμπιστοσύνης, να φτιάξουμε ένα κοινό memorandum, ένα κοινό μνημόνιο το οποίο θα το καταθέσουμε κάποια στιγμή στη Χάγη ουσιαστικά για επικύρωση και επίλυση της όποιας διαφοράς; Για εμάς η διαφορά όπως λέμε τουλάχιστον είναι η γνωστή δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθακόπουλος.