Γιώργος Μπαρκούρης: Η αιώνια νύχτα ενός πρώην αστέγου

Μέσα σε μια νύχτα έμεινε στο δρόμο όταν η ανεργία του έκανε έξωση. Ο Γιώργος Μπαρκούρης, πρώην άστεγος, μιλά για τη δεύτερη ευκαιρία και όσα έζησε στο δρόμο.

Κυκλοφορώντας κανείς πρωί ή βράδυ και παρατηρώντας καλά θα διαπιστώσει και έναν άλλο κόσμο γύρω του. Είναι ο κόσμος των αστέγων, ένα πιστό αντίγραφο της κοινωνίας.

Η κοινωνία αυτή που ζει συνήθως στη σκιά της πόλης απαρτίζεται από ανθρώπους όλων των κατηγοριών. Πρώην τραπεζίτες, εθισμένους, ναρκωμανείς, πρώην παρανόμους, επιχειρηματίες, ιδιωτικούς υπαλλήλους, δημόσιους υπαλλήλους, επιστήμονες, καλλίτεχνες, αλλά και ολόκληρες οικογένειες που έχασαν το σπίτι τους.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Γιώργος Μπαρκούρης ο οποίος εργαζόταν ως μουσικός παραγωγός και τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς εργασίας βρέθηκε στο δρόμο, λίγο πριν βγει στη σύνταξη, χάνοντας τα πάντα. Ακόμη και τη στέγη του.

Το καλοκαίρι του 2011 η ανεργία χτύπησε δυνατά την πόρτα του Γιώργου ο οποίος δεν μπορούσε να πληρώνει ενοίκιο και έτσι βρέθηκε από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο. Ευτυχώς όχι για πολύ.

Σήμερα, ο Γιώργος, όπως θα πει ο ίδιος στο Pagenews, χρησιμοποιεί τις ψηφιακές του δεξιότητες και τις γνώσεις του στην πληροφορική ώστε να διδάξει ανθρώπους που και εκείνοι είχαν βρεθεί στη θέση του.

Σε άνεργους, μετανάστες, και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση. Κι αυτό γίνεται μέσα από το Start Project, το Κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων που στεγάζεται στην οικία Λέλας Καραγιάννη του Δήμου Αθηναίων.

Η Ελλάδα των αθέατων ηρώων. Παραγωγή pagenews.gr

Γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι που με τη δράση τους και τα πράγματα που κάνουν καθημερινά δημιουργούν ιστορίες και επιτυγχάνουν κατορθώματα που δεν λαμβάνουν προβολής, αλλά βοηθούν στη βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητας ενός γραφείου, μιας γειτονιάς, ενός χωριού. Ακόμη και μιας μεγαλούπολης.
Αυτούς τους ανθρώπους αναδεικνύει το pagenews.gr, προβάλλοντας τις ιστορίες τους.