Η τεχνητή νοημοσύνη προβλέπει την σχιζοφρένεια | Pagenews.gr
Pagenews Team 24 Ιουλίου 2017, 14:30

H IBM στις ερευνητικές προσπάθειες που διεξάγονται από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, φαίνεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της νόσου της σχιζοφρένειας πριν εμφανιστεί.

Το νευρωνικό δίκτυο εκπαιδεύτηκε κοιτάζοντας ανώνυμες fMRI εικόνες εγκεφάλων, που ήταν ένα μείγμα τόσο υγιών ασθενών όσο και εκείνων που είχαν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια. 

Οι εικόνες δείχνουν τη ροή του αίματος διαμέσου διαφόρων τμημάτων του εγκεφάλου καθώς οι ασθενείς ολοκλήρωσαν μια ακουστική άσκηση. 

Στη συνέχεια, το νευρωνικό δίκτυο έβαλε μαζί ένα προγνωστικό μοντέλο για να φανεί αν ο ασθενής είχε ή όχι σχιζοφρένεια με βάση τη ροή του αίματος. Ήταν σε θέση να διακρίνει με ακρίβεια 74% μεταξύ της ομάδας ελέγχου και εκείνων που έπασχαν πράγματι από σχιζοφρένεια.

Σύμφωνα με τον Dr. Serdar Dursun, Καθηγητή Ψυχιατρικής & Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, “Ανακαλύψαμε μια σειρά από σημαντικές μη φυσιολογικές συνδέσεις στον εγκέφαλο, που μπορούν να διερευνηθούν σε μελλοντικές μελέτες. 

Τα μοντέλα που δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην εύρεση μοτίβων βασισμένων στην νευροαπεικόνιση, που είναι διαγνωστικοί και προγνωστικοί δείκτες σχιζοφρένειας. ”