Πολιτική

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις μετά την υποψηφιότητα Μπελέρη

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ / ΣΥΝΟΔΟΣ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Διεθνοποιείται αποφασιστικά η περιπέτεια του Έλληνα ομογενούς.

Ο αγώνας για τη Χειμάρρα και τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό δεν σταμάτησε με την επιβολή τετελεσμένων από τον Ε. Ράμα αλλά θα συνεχιστεί πλέον και από το Ευρωκοινοβούλιο εφόσον ο Φ. Μπελέρης εκλεγεί ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Ήδη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ενώ ο ίδιος παραμένει κρατούμενος από τον Ε. Ράμα στις φυλακές του Φίερι, έχει δώσει αέρα στους ομογενείς που εκλαμβάνουν την κίνηση αυτή και την απόφαση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη να τον συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο ως μήνυμα στήριξης στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό τη στιγμή που η πίστη αυτή είχε κλονισθεί λόγω των εξελίξεων στη Χειμάρρα.

Η υποψηφιότητα Μπελέρη δεν ήταν εύκολη επιλογή για τον Μητσοτάκη. Όχι μόνο γιατί η υποψηφιότητα Μπελέρη είναι ένα δυνατό όνομα που απευθύνεται σε πολλούς Βορειοηπειρώτες που ζουν και ψηφίζουν στην Ελλάδα, αλλά και γιατί δίνει ένα “πατριωτικό” πρόσημο στην κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να προσελκύσει κάποιους συντηρητικούς ψηφοφόρους που, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, το τελευταίο διάστημα έχουν αποστασιοποιηθεί. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει και μια άλλη διάσταση στην υπόθεση της Χειμάρρας και στην κρίση που έχει φέρει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Και αυτό γιατί η υπόθεση της Χειμάρρας δεν έχει λήξει και δεν πρέπει να λήξει με το ενδεχόμενο εκλογής του Μπελέρη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ημέρα των ευρωεκλογών, ο Φ. Μπερέλι θεωρητικά θα βρίσκεται ακόμη στις φυλακές Φυλακής του Φίερι, καθώς η ποινή του λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου (κάθε ημέρα προφυλάκισης αντιστοιχεί σε μιάμιση ημέρα της ποινής του).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η αλβανική πλευρά πιθανότατα θα επισπεύσει την εκδίκαση της έφεσης του Φ. Μπέλερι για να αποφύγει ένα νέο κύκλο εντάσεων με τις Βρυξέλλες, ώστε η ποινή να εκδοθεί λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Έτσι, με μια ελαφρώς μειωμένη ποινή, ο Φ. Μπελέρης θα αφεθεί ελεύθερος και, αν εκλεγεί, η κυβέρνηση Ράμα δεν θα κατηγορείται πλέον για τον εγκλεισμό Ελλήνων ευρωβουλευτών σε απομόνωση.

Ενώ ο Ε. Ράμα θα απαλλαγεί προς το παρόν από το ενοχλητικό “αγκάθι”, ο Φ. Μπελέρης θα αποκτήσει πολύ ισχυρότερα ερείσματα στο Ευρωκοινοβούλιο, τα οποία όχι μόνο θα προωθήσουν τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών Ελλήνων και θα προστατεύσουν τα περιουσιακά δικαιώματα των Χειμαρριωτών, αλλά θα θέσουν, συνολικότερα, και το θέμα των παραβιάσεων του κράτους δικαίου στην Αλβανία.

Ο Ε. Ράμα είναι πιθανό να επιδιώξει ένα γρήγορο τέλος στο θέμα της Χιμάρας, προκειμένου να το βγάλει από την ατζέντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες έχουν καταστεί δύσκολες από το “πραξικόπημα” που πραγματοποίησε για την ανατροπή του νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ε. Ράμα πιθανότατα θα κάνει νέες εκλογές τον Ιούνιο, με τον Φ. Μπερελή φυσικά να μην μπορεί να συμμετάσχει (λόγω του ποινικού του μητρώου), και θα κατεβάσει ως υποψήφιο δήμαρχο τον Βαγγέλη Θάβο, με στόχο να κατευνάσει την ελληνική αντιπολίτευση.

Η αλβανική πλευρά δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει τις διαρροές για υποτιθέμενα στοιχεία που έχει στη διάθεση της εναντίον του Μπελέρη, τα οποία πάντως δεν παρουσίασε στο Δικαστήριο όλους αυτούς τους μήνες. Ενώ για το περιστατικό της σύλληψης του στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1995, που η αλβανική πλευρά προσπάθησε να συνδέσει με το επεισόδιο της Επισκοπής, έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα και οι δυο φορές που προσπάθησαν οι αλβανικές Αρχές να ανοίξουν και πάλι τον φάκελο αυτό, δεν οδήγησαν πουθενά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments