Πολιτική

Σκοπιανό: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και “μίνι” υπουργικό συμβούλιο

Σκοπιανό: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και “μίνι” υπουργικό συμβούλιο
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. Ακολουθεί "μίνι" υπουργικό συμβούλιο ενώ αργότερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Αύριο Σάββατο, ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνεργάτες τους, δύο 24ωρα μετά το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, προκειμένου να λυθεί η "εξίσωση" με το Σκοπιανό.

Ο Αλέξης Τσίπρας απόψε στις 18:30 θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το Σκοπιανό ενώ αύριο ενημερώνει και τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ωστόσο, το μεσημέρι, κατά πάσα πιθανότητα στις 3, ακολουθεί μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα επόμενα βήματα στο ονοματολογικό στον απόηχο του Νταβός.

Σήμερα συνεδριάζει και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδριάζει, εκτάκτως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, στον απόηχο του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, όπου μετείχαν εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, άλλα και ενόψει του νέου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου.

Η δύσκολη εξίσωση

Παρά το θετικό κλίμα της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ και τα χαμόγελα, τα σοβαρά εμπόδια για την συνέχεια παραμένουν. Οι προθέσεις όπως αυτές έγιναν γνωστές μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να είναι αρκετές. Ο δρόμος για τη λύση του ονοματολογικού στο Σκοπιανό δεν είναι σπαρμένος με ρόδα, αφού υπάρχουν ισχυρές εσωτερικές παράμετροι, που προκαλούν σοβαρές αναταράξεις και «ανακόπτουν» τους όποιους σχεδιασμούς.

Και τούτο διότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με κόκκινες γραμμές, εσωτερικά μέτωπα και δύσκολες ισορροπίες. 

Παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση επιθυμεί να εμφανίσει τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος ως διπλωματική επιτυχία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιθανό κόστος από τον συμβιβασμό, αφού η κακοφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κυβερνητικό εταίρο συνεχίζεται. Και μάλιστα με αμείωτη ένταση και βαρύ κλίμα. 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες, βουλευτές των ΑΝΕΛ ολοένα και σηκώνουν τους τόνους προκειμένου να εκφράσουν τη διαφωνία τους, με τον Δημήτρη Καμμένο να αποτιμά… αρνητικά τη συνάντηση με τον Ζάεφ. «Με το να κατεβάσουμε μία ταμπέλα ή να αλλάξει όνομα ένας δρόμος, δεν σημαίνει κάτι, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει το σύνταγμα των Σκοπίων με τα αλυτρωτικά», είπε (Ρ/Σ Focus). Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία, αυτή θα περάσει από τη Βουλή, επιβεβαιώνοντας την… "Βαβέλ της συγκυβέρνησης". 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments