Διεθνή

Νταβός 2023: Άτυπο debate Όλαφ Σολτς- Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ [vid]

Νταβός 2023: Άτυπο debate Όλαφ Σολτς- Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Hindustan Times

Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι σύμμαχοι του δεν πρέπει να διστάσουν και άμεσα πρέπει να αποσταλούν τα ζωτικής σημασίας τανκς προτού "εισβάλουν" εκείνα των Ρώσων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στους πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός τόνισε ότι οι προμήθειες των όπλων της Δύσης θα πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία πιο γρήγορα από ό,τι οι νέες ρωσικές επιθέσεις καθώς όπως εξήγησε “ο χρόνος που ο ελεύθερος κόσμος χρησιμοποιεί για να σκεφτεί, το κράτος των τρομοκρατών τον χρησιμοποιεί για να σκοτώσει”.

Για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι σύμμαχοι του δεν πρέπει να διστάσουν και άμεσα πρέπει να αποσταλούν τα ζωτικής σημασίας τανκς προτού “εισβάλουν” εκείνα των Ρώσων.

Η ομιλία Ζελένσκι – μέσω βιντεοδιάσκεψης – στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός διαδέχθηκε τη συντριβή ελικοπτέρου σε κατοικημένη περιοχή στο Μπρόβαρι του Κιέβου χθες, Τετάρτη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ο υφυπουργός του Γεβγκένι Γενίν και ο γραμματέας του υπουργείου Γιούρι Λουμπκοβιτς. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Χωρίς να έχουν εξακριβωθεί τα αίτια της συντριβής σημείωσε ότι “κάθε θάνατος είναι συνέπεια του πολέμου”.

Το Κιέβο ζητεί επανειλημμένα από τους δυτικούς του συμμάχους εκσυγχρονισμένα βαριά άρματα μάχης για να μπορέσει να επηρεάσει υπέρ του την εικόνα στο πεδίο. Η Ρωσία διαθέτει πιο σύγχρονα τανκς από την Ουκρανία, η οποία εκτιμά ότι, η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για μία νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας την εαρινή περίοδο. Προς το παρόν, η μόνο η Βρετανία έχει σπάσει το ταμπού σχετικά με την αποστολή αρμάτων μάχης υποσχόμενη 14 άρματα Challenger 2 – υπόσχεση την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν υποδεχθεί με ενθουσιασμό.

Ιδιαιτέρως όμως έντονη πίεση ασκείται στη Γερμανία ώστε να συμβάλλει περαιτέρω στην εξοπλιστική ενίσχυση της Ουκρανίας με άρματα μάχης Leopard 2. Αυτή τη στιγμή, η Πολωνία έχει αποφασίσει να αποστείλει Leopard 2 στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Βέβαια, για την προμήθεια τους απαιτείται η έγκριση του Βερολίνου για την παράδοση τους καθώς τα Leopard 2 παράγονται από τη γερμανική βιομηχανία όπλων. Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι το Βερολίνο είναι από τους κορυφαίους προμηθευτές στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει το Κιέβο για όσο χρειάζεται χωρίς, ωστόσο, να κάνει καμία αναφορά σε άρματα μάχης.

Όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι “είναι πολύ επικίνδυνο να υποτιμάμε τη Ρωσία” και ζήτησε περισσότερα όπλα για την Ουκρανία καθώς όπως είπε: “Ο δρόμος για την ειρήνη περνάει μέσα από τα όπλα (…) αλλά αυτά θα πρέπει να δοθούν γρήγορα”. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στη διήμερη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία στην αμερικανική βάση στο Ραμστάιν της Γερμανίας με τη συμμετοχή του Αμερικάνου υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν σήμερα Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή. Όπως είπε σε αυτή τη συνάντηση θα διεξαχθούν οι σχετικές συζητήσεις για την εύρεση τρόπων προμήθειας βαρέων και πιο εκσυγχρονισμένων όπλων στη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να οριστικοποιούν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 2.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο οποίο αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται για πρώτη φορά 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Strycker και τουλάχιστον 50 Bradley. Και ο κλοιός γύρω από το Βερολίνο για τα Leopard σφίγγει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments