Συμβούλιο Εφετών: Νέο «όχι» της Δικαιοσύνης στην Τουρκία σε αίτημα έκδοσης | Pagenews.gr
Pagenews Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 12:31

Το Συμβούλιο Εφετών απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Τούρκου -κουρδικής καταγωγής- Μεχμέτ Ντογκάν.

Υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, οι εφέτες δικαστές έκριναν ότι το τουρκικό αίτημα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αφού ήδη έχει αναγνωριστεί στο πρόσωπο του από ευρωπαϊκή χώρα και δη τη Γαλλία, η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπο του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία οτι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του».

Ο Ντογκάν συνελήφθη μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς του στην Καλλιθέα και τον Νέο Κόσμο και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ένταξης σε τορομοκρατικη οργάνωση, με τους ίδιους να αρνούνται την κατηγορία.

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του συμβουλίου εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.

TAGS: