Ελλάδα

Τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στην Αττική – Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο διευθυντής της ΕΜΥ

Τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε στην Αττική – Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο διευθυντής της ΕΜΥ

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τι γίνεται με τα τριπλά ουράνια τόξα;

Εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα στην Αττική, μετά τη νεροποντή το απόγευμα της Δευτέρας. Στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδή καταγράφηκε τριπλό ουράνιο τόξο, με τον Θοδωρή Κολυδά να εξηγεί το φαινόμενο μέσω ανάρτησής του.

«Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε με τον φακό του ο Βαγγέλης Μουχάκης που απαθανάτισε ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδί. Στη φωτογραφία φαίνεται πίσω ο Υμηττός, δηλαδή το τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά και η ώρα ήταν 17:58 έως 18:02.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο».

Τι γίνεται με τα τριπλά ουράνια τόξα;

«Πρώτον, υπάρχουν. Ωστόσο, ένα αληθινό ουράνιο τόξο τρίτης τάξης δεν πρέπει να συγχέεται με τα πολύ πιο κοινά φαινόμενα των υπεράριθμων τόξων και των ουράνιων τόξων ανάκλασης. Τα ουράνια τόξα τρίτης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο, πρέπει να κοιτάξει προς τον ήλιο. Ωστόσο, το έντονο ηλιακό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί», επισημαίνει ο κ. Κολυδάς στην ιστοσελίδα του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments