Αθλητισμός

“Ακόμα και αν δεις στον ύπνο σου ότι με χτυπάς, θα πρέπει να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη”

“Ακόμα και αν δεις στον ύπνο σου ότι με χτυπάς, θα πρέπει να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη”
Δύο χρόνια χωρίς τον Μοχάμεντ Άλι. Τον αθλητή - θρύλο, που αρνήθηκε το όνομα Κάσιους Κλέι γιατί "είναι το όνομα που οι λευκοί μου έδωσαν όσο ήμουν δούλος. Τώρα που είμαι ελεύθερος, που δεν είναι σκλάβος πια, τους έδωσα πίσω το λευκό όνομά τους και διάλεξα ένα όμορφο Αφρικάνικο όνομα για μένα".

Αμερικανός μποξέρ και ένα από τα σύμβολα της αφροαμερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ για πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας, ο πρωτοκορυφαίος του αθλήματος και ο μόνος που κατέκτησε τρεις φορές τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία βαρέων βαρών της επαγγελματικής πυγμαχίας (1964,1974, 1978). Το 1960 ο Μοχάμεντ Άλι αναδείχθηκε ολυμπιονίκης στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών, όντας ερασιτέχνης πυγμάχος. Στην επαγγελματική του καριέρα πυγμάχησε 61 φορές, με 56 νίκες στο ενεργητικό του (37 από τις οποίες με νοκ-άουτ) και 5 ήττες στο παθητικό του φορές.

Ο πατέρας του δούλευε ως σχεδιαστής πινακίδων και η μητέρα του ως οικιακή βοηθός. Γεννημένος ως Κάσιους Κλέι Τζούνιορ στις 17 Ιανουαρίου του 1942 στο Κεντάκι, ο Αλι άρχισε να γνωρίζει την αποθέωση και την δόξα όταν το 1960 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ρώμης. Μετά μια σειρά εκπληκτικών νικών εκείνη την δεκαετία έγινε το απόλυτο ίνδαλμα.

Η «γέννηση» του Μοχάμεντ Άλι

Δύο μόλις μέρες μετά τη νίκη του επί του Λίστον, ο Κάσιους Κλέι προκάλεσε την αντίδραση της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας όταν ανακοίνωση την αλλαγή του ονόματός του (σε Μοχάμεντ Άλι) αφού είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Εντάχθηκε σε μία ομάδα που λεγόταν «Μαύροι Μουσουλμάνοι». Στις 6 Μαρτίου έγινε και επίσημα Μοχάμεντ Άλι. Αργότερα ο Άλι θα στραφεί στο «ορθόδοξο» Ισλάμ.

Ο Μοχάμεντ Άλι θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πυγμάχους όλων των εποχών. Η φήμη του μπορεί να διαπιστωθεί με την απλή ερώτηση «ποιον πυγμάχο της ιστορίας γνωρίζετε;» σε έναν οποιοδήποτε άνθρωπο, γνώστη ή και μη του αθλήματος.

Οι απαντήσεις που θα πάρετε θα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία… ο Μοχάμεντ Άλι. Σίγουρα όχι ο Κάσιους Κλέι! Παρ’ όλο που μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο.

«Δεν ήθελα το όνομα ενός σκλάβου» έλεγε ο Άλι όταν άφηνε πίσω του το Κάσιους Κλέι για το Μοχάμεντ Άλι. Αποτέλεσμα εικόνας για Μοχάμεντ Άλι

Η μεγαλύτερη του μάχη…

Τον Απρίλιο του 1967, στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Άλι αρνήθηκε να καταταγεί στον αμερικανικό στρατό για θρησκευτικούς λόγους, δηλώνοντας πως δεν είχε «καμία διένεξη με τους Βιετκόγκ». Για τη στάση αυτή, αντιμετώπισε έντονη κριτική από μεγάλη μερίδα της αμερικανικής κοινής γνώμης, σε μία περίοδο που η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών συνέχιζε να υποστηρίζει την αναγκαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ.

Επιπλέον του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και αποκλείστηκε από κάθε αθλητική διοργάνωση των Ηνωμένων Πολιτειών για 3,5 χρόνια, ενώ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, ποινή που ωστόσο αναιρέθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Κατά την διάρκεια της αναγκαστικής του αποχής από τα ριγκ, ο Άλι αναδείχθηκε σε έναν από τους διαπρύσιους κήρυκες υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των αφροαμερικανών και κατά του πολέμου στο Βιετνάμ. Προσέφυγε στα δικαστήρια και το 1971 κατόρθωσε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανακτήσει όλα του τα δικαιώματα.

Στις 8 Μαρτίου 1971, αντιμετώπισε στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης τον Τζο Φρέιζερ στην «Μάχη του Αιώνα» («Fight of the Century»), όπως ονομάστηκε. Ηττήθηκε στα σημεία και έχασε το αήττητό του στην επαγγελματική πυγμαχία, μετά από 31 αγώνες, 25 από τους οποίους είχε κερδίσει με νοκ- άουτ. Αποτέλεσμα εικόνας για Μοχάμεντ Άλι

Στις 28 Ιανουαρίου 1974 πήρε την ρεβάνς από τον μεγάλο του αντίπαλο σ’ ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «Super Fight II» και έγινε και αυτός στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν της Νέας Υόρκης. Η νίκη του αυτή του χάρισε όχι μόνο την επανάκτηση του τίτλου της Πυγμαχικής Ομοσπονδίας της Βορείου Αμερικής (NBAF), αλλά του άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του παγκοσμίου στέμματος για δεύτερη φορά.

Το κατάφερε λίγους μήνες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου 1974, όταν αντιμετώπισε στην Κινσάσα της Ζιμπάουε τον παγκόσμιο πρωταθλητή Τζορτζ Φόρμαν, σε ένα αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «Rumble in the Jungle» («Βουή στην Ζούγκλα»). Τον νίκησε με νοκ-άουτ στον όγδοο γύρο και επανέκτησε για δεύτερη φορά τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

Την 1η Οκτωβρίου 1975, αντιμετώπισε για τρίτη φορά τον Τζο Φρέιζερ στην Μανίλα των Φιλιππίνων, τον νίκησε με τεχνικό νοκ-άουτ και διατήρησε τον παγκόσμιο τίτλο. Ο αγώνας αυτός, που έμεινε στην ιστορία ως «Thrilla in Manilla» («Θρίλερ στην Μανίλα»).

Αφού υπερασπίστηκε έξι φορές με επιτυχία τον τίτλο του, ηττήθηκε από τον συμπατριώτη του Λίον Σπινκς στις 15 Φεβρουάριου 1978, στο Λας Βέγκας της Νεβάδας, με απόφαση κατά πλειοψηφία. Ο Άλι, ωστόσο, πήρε πίσω από τον Σπινκς τον τίτλο με ομόφωνη απόφαση στη Νέα Ορλεάνη, στις 15 Σεπτεμβρίου 1978, και έγινε ο πρώτος στην ιστορία πυγμάχος που κέρδισε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα βαρέων βαρών τρεις φορές. Αποτέλεσμα εικόνας για Μοχάμεντ Άλι

Εγκατέλειψε τα ρινγκ στις 26 Ιουνίου 1979. Επανήλθε όμως τον επόμενο χρόνο, αλλά και λόγω ηλικίας δεν ήταν ο παλιός Άλι. Ηττήθηκε από τον συμπατριώτη του Λάρι Χολμς στις 2 Οκτωβρίου 1980, όπως και στις 11 Δεκεμβρίου 1981 από τον Καναδό Τρέβορ Μπέρμπικ, οπότε αναγκάστηκε οριστικά να βάλει τέλος στην ένδοξη καριέρα, σε ηλικία 40 ετών.

Στην προσωπική του ζωή, ο Άλι παντρεύτηκε 4 φορές και απέκτησε 9 παιδιά (7 κορίτσια και 2 αγόρια). Από το 1984 είχε διαγνωσθεί με την νόσο του Πάρκινσον, η οποία τελικά τον κατέβαλε.

Ο Μοχάμεντ Άλι πέθανε στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα στις 3 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 74 ετών. Αποτέλεσμα εικόνας για Μοχάμεντ Άλι

10 χαρακτηριστικές ατάκες του Μοχάμεντ Άλι

1) Η φιλία δεν είναι κάτι που μαθαίνεις στο σχολείο. Αλλά αν δεν έχεις μάθει τη σημασία της φιλίας, τότε αλήθεια δεν έχεις μάθει τίποτα.

2) Μισούσα το κάθε λεπτό προπόνησης. Όμως, έλεγα στον εαυτό μου “Μην τα παρατάς. Υπόφερε τώρα αλλά ζήσε το υπόλοιπο της ζωής σου σαν πρωταθλητής”.

3) Αυτός που δεν είναι δυνατός να πάρει ρίσκα, δεν θα καταφέρει κάτι σημαντικό στη ζωή του.

4) Η λέξη “Ισλάμ” σημαίνει “ειρήνη”. Η λέξη “μουσουλμάνος” σημαίνει αυτός που είναι παραδομένος στο θεό. Αλλά ο Τύπος κάνει εμάς τους μουσουλμάνους να φαινόμαστε σαν κακοί άνθρωποι.

5) Ακόμα και αν δεις στον ύπνο σου ότι με χτυπάς, θα πρέπει να ξυπνήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη.

6) Υπήρξα τόσο καλός στο μποξ που έπρεπε να δημιουργήσουν το “Ρόκι”, ένα λευκό πρότυπο στη μεγάλη οθόνη, για να παρουσιάσουν το “αντίπαλον δέος” μου στο ρινγκ. Η Αμερική πρέπει να έχει εικόνες λευκών ανθρώπων, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Ο Ιησούς, η Wonder Woman, ο Ταρζάν και ο Ρόκι.

7) Μόνο ένας άνθρωπος που έχει νικηθεί μπορεί να φτάσει στον πάτο της ψυχής του και να σηκωθεί με την περισσότερη δύναμη που χρειάζεται για να κερδίσεις έναν αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

8) Η ηλικία είναι οτιδήποτε νομίζεις ότι είναι. Είσαι όσο μεγάλος νομίζεις ότι είσαι.

9) Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι έχουν μέχρι να το χάσουν. Όπως με τον πρόεδρο Κένεντι, δεν υπήρξε κανείς σαν εκείνον. Όπως οι Beatles, και ο άνθρωπός μου, ο Elvis Presley. Εγώ ήμουν ο Elvis του μποξ.

10) Ο “Cassius Clay” είναι το όνομα που οι λευκοί μου έδωσαν όσο ήμουν δούλος. Τώρα που είμαι ελεύθερος, που δεν είναι σκλάβος πια, τους έδωσα πίσωτο λευκό όνομά τους και διάλεξα ένα όμορφο Αφρικάνικο όνομα για μένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

The Greatest: Πέντε πράγματα που ίσως να μην γνωρίζεις για τον Μοχάμεντ Άλι

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments