Αθλητισμός

“Θα έπρεπε να ξεκινάω έναν 37χρονο;”: Η κόντρα Πολίτη – Γκάλη, που έφερε το “τέλος” του Νικ

“Θα έπρεπε να ξεκινάω έναν 37χρονο;”: Η κόντρα Πολίτη – Γκάλη, που έφερε το “τέλος” του Νικ
Το www.pagenews.gr ξεσκονίζει το αρχείο και θυμάται την ιστορία του 1994. Τότε που ο Κώστας Πολίτης άφησε στον πάγκο τον Νίκο Γκάλη, με αποτέλεσμα να μην τον δούμε ποτέ ξανά στα παρκέ. Η κόντρα στο Μετς, η ανακοίνωση αποχώρησης του Γκάλη, το φινάλε, η συνέντευξη Πολίτη.

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ έγραψε ιστορία πριν από 31 χρόνια. Με προπονητή τον Κώστα Πολίτη και πρώτο βιολί τον Νίκο Γκάλη, η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο για τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Κώστας Πολίτης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα και το www.pagenews.gr θυμάται την ιστορία του μακρινού 1994. Τότε που η κόντρα μεταξύ του Πολίτη και του Γκάλη έφερε το τέλος της καριέρας του Νικ. Ένα τέλος που δεν ήταν εκείνο που είχε φανταστεί ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Ένα τέλος που έφερε μια μεγάλη διαμάχη μεταξύ των δύο, η οποία κράτησε για πάρα πολλά χρόνια. Για την ακρίβεια, δεν ξεπεράστηκε ποτέ.

Όλα ξεκίνησαν στις 18 Οκτωβρίου 1994, στο ματς του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους στο Μετς. Ήταν το τελευταίο παιχνίδι που ο Νίκος Γκάλης εμφανίστηκε με αθλητική περιβολή. Αλλά δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο. Ο Παναθηναϊκός είχε στον πάγκο του τον Κώστα Πολίτη τον οποίο και είχε προτείνει ο ίδιος ο Γκάλης στον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Μάλιστα, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός δεν ήθελε να ακούσει για τον Κώστα Πολίτη και αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία, από τη στιγμή που ο Γκάλης επέμενε πως θα βοηθούσε την ομάδα. Οι σχέσεις των δύο ανδρών τη σεζόν 1993-94 ήταν καλές, ωστόσο την επόμενη σεζόν διαταράχθηκαν από την αρχή της κιόλας.

Μία απρόσμενη ήττα, αυτή από το Περιστέρι φέρνει τους Πολίτη και Γκάλη αντιμέτωπους μετά το τέλος του αγώνα. “Δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι πρόβλημα για την ομάδα και πρέπει φύγεις;”, φέρεται να είπε ο Έλληνας προπονητής και το θέμα έφτασε μέχρι τον Παύλο Γιαννακόπουλο, προκειμένου να επιλυθεί.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αφού έλαβε αμοιβαίες εξηγήσεις και αφού προηγουμένως ο Κώστας Πολίτης ζήτησε συγνώμη από τον Νίκο Γκάλη, θεώρησε πως το θέμα έληξε, προτρέποντας πολλούς να βάλουν νερό στο κρασί τους για το καλό της ομάδας.

Το φινάλε

Κι ενώ όλοι νόμιζαν πως το θέμα έχει τελειώσει… Στις 18 Οκτωβρίου του 1994 στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Αμπελόκηπους ο Κώστας Πολίτης όχι μόνο δεν ξεκίνησε τον Γκάλη στην πεντάδα, αλλά δεν τον έβαλε καθόλου μέχρι το ημίχρονο.

Στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας τσακώνονται και ο Γκάλης φεύγει από το γήπεδο φανερά εκνευρισμένος και απογοητευμένος. Πάντως, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή ο Πολίτης του ζήτησε να περάσει στο παρκέ και ο Γκάλης αρνήθηκε επικαλούμενος αδιαθεσία.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς πάντως, το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Πείσμωσε τόσο πολύ με την εξέλιξη των πραγμάτων που έβαλε τέλος στην καριέρα του εν μία νυκτί! Μάλιστα, ο Παύλος Γιαννακόπουλος που τον πήγε σπίτι του, φέρεται να του ζήτησε λίγη υπομονή για να επιληφθεί του θέματος, ωστόσο ο Γκάλης μάλλον είχε πάρει την απόφασή του.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο “Νικ” μάζεψε τα πράγματα του και έφυγε για τη Θεσσαλονίκη, ενώ το Νοέμβριο του 1994 ο Παναθηναϊκός προέβη σε διακοπή συμβολαίου. Έτσι λοιπόν, ακόμα κι όταν αποχώρησε ο Πολίτης δίνοντας τη θέση του στον Κιουμουρτζόγλου, δεν ήταν αρκετό για να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Αποτέλεσμα εικόνας για Πολίτης Γκάλης

Το επίσημο αντίο

Η χρονιά πέρασε έτσι, παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έκανε κινήσεις προσέγγισης, οι οποίες όμως έπεσαν στο κενό. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος πλήρωνε το συμβόλαιό του με την ελπίδα κάποια στιγμή να επέστρεφε, όμως ο Μάλκοβιτς δεν τον ήθελε στο ρόστερ της ομάδας, ενώ ο ίδιος ο Γκάλης ήθελε να πάρει μεταγραφή για την ΑΕΚ.

Ο Γκάλης σε ηλικία 38 ετών αποφάσισε να επισημοποιήσει το τέλος, με ανακοίνωση που υπέγραψε και απέστειλε στα ΜΜΕ στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995.

“Κάποτε θα γινόταν κι αυτό. Στη ζωή, όλα έχουν μιά αρχή κι ένα τέλος. Πολλές φορές εξαρτάται από μας, πολλές φορές όχι. Ήθελα να σταματήσω αυτό που τόσο αγάπησα κι αγαπώ μέσα στο γήπεδο γιατί πιστεύω ότι ξέρω να παίρνω τις αποφάσεις μου τότε που πρέπει. Αυτή μου η επιθυμία θεωρήθηκε από πολλούς αδυναμία.

Ποτέ δεν έχω παρακαλέσει άνθρωπο και ποτέ δε ζήτησα χάρη από κανέναν. Μέχρι και σήμερα (σ.σ 29/9/1995) έκανα υπομονή περιμένοντας μία κίνηση. Είμαι εγωιστής αλλά δεν είναι εγωιστικό να πιστεύω μέχρι κι αυτή τη στιγμή ότι είμαι ελεύθερος και ότι δεν ανήκω σε κανέναν. Γιατί έχω λόγο και τιμή.

Φεύγω από το άθλημα που αγάπησα πικραμένος. Με μόνη ικανοποίηση ότι ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι μπορώ να αλλάζω τις ισορροπίες. Ευχαριστώ όλους τους ανώνυμους φιλάθλους για την αγαπη που μου έδειξαν. Ζητώ συγγνώμη αν κάποιους πίκρανα. Τη ζωή πρέπει να την παίρνουμε όπως έρχεται αν θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος που αρχίζει αύριο (σ.σ 30/9/1995) κάνοντας μιά ευχή: Να μη ξεχνάμε όλοι ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι και ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας άσος αφήνοντας αιχμές κατά πάντων και φυσικά προς το πρόσωπο του Κώστα Πολίτη. Αποτέλεσμα εικόνας για Πολίτης Κώστας

Η συνέντευξη Πολίτη

Ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική μπάσκετ στην κορυφή το 1987, ήταν εκείνος που συνέδεσε το όνομα του και με την απομάκρυνση του Νίκου Γκάλη από το μπάσκετ.

Σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν στην εφημερίδα “Η Πράσινη” μετά από χρόνια, έδωσε την εξής απάντηση στον Κυριάκο Μαντούβαλο, δείχνοντας πως δεν μετάνιωσε για τίποτα: “Πάλι τα ίδια; Όλο τα ίδια θα λέμε; Ποιος είναι ο Γκάλης; Θα έπρεπε να ξεκινάω στην πεντάδα έναν 37χρονο; Εγώ είμαι προπονητής, όχι τροχονόμος. Εγώ θα πω ποιοι θα παίξουν. Ο Γκάλης είναι ο Γκάλης και ο Πολίτης είναι ο Πολίτης”.

Στην ίδια αθλητική εφημερίδα λίγες μέρες μετά το Final-4 της Αθήνας ο Θανάσης Γιαννακόπουλος είχε πει: “Έγινε μια διένεξη μεταξύ προπονητού και Γκάλη. Προσπαθήσαμε να βρούμε τη “χρυσή” τομή. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος τράβαγε το κορδόνι. Εμείς δεν δημιουργήσαμε καμία κατάσταση. Εν πάση περιπτώσει, η ιστορία έγραψε. Ο Νίκος απεχώρησε οικεία βουλήσει, δεν τον έσπρωξε κανένας να φύγει. Όμως, ο Κώστας Πολίτης θα έπρεπε να το είχε σκεφθεί καλύτερα τότε για έναν τόσο μεγάλο αθλητή”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε ο Κώστας Πολίτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments