Υγεία

Γιατί βουίζουν τα αφτιά μου;

Γιατί βουίζουν τα αφτιά μου;
Ποιες αιτίες προκαλούν αυτόν τον εκνευριστικό θόρυβο στα αυτιά μας;

Ο θόρυβος στο κεφάλι σου που συνήθως έχει τη μορφή βουητού- σφυρίγματος επιστημονικά ονομάζεται εμβοή.

Tο βουητό στο ένα ή και στα δύο αυτιά είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να προκαλείται από διάφορες αιτίες, τις περισσότερες φορές απλές, γι’ αυτό μην πανικοβάλλεστε. Oι εμβοές δεν προκαλούν ούτε κώφωση, ούτε θάνατο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, οφείλονται σε κάτι σοβαρό.

Oι αιτίες που μπορούν να δημιουργούν αυτό το βουητό είναι πολλές. H πιο συχνή είναι η ύπαρξη κυψελίδας, συσσωρευμένου δηλαδή κεριού μέσα στο αυτί. 

H έκθεση, επίσης, σε πολύ δυνατό θόρυβο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ακουστικού νεύρου (ακουστικό τραύμα). Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι περισσότεροι από τους νέους που συχνάζουν σε κλαμπ με δυνατή μουσική, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εμβοών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. 

Άλλες αιτίες:

Α. Παθήσεις που σχετίζονται με το ίδιο το αυτί. Αυτές μπορεί να είναι:

– Απόφραξη του αυτιού από κυψελίδα

– Κάκωση του αυτιού από χτύπημα

– Ωτίτιδα

– Ακουστικό τραύμα από πολύ δυνατό θόρυβο

Β. Προβλήματα που δεν έχουν σχέση με το αυτί. 

– Ιώσεις: Ορισμένοι ιοί και λοιμογόνα προκαλούν βουητό. Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι είναι η ιλαρά και η παρωτίτιδα

– Ορμονικές Διαταραχές: Οι εμβοές ορισμένες φορές είναι δείκτης κακής ορμονικής λειτουργίας

– Μεταβολικές διαταραχές: Ακόμη και ένα πρόβλημα με το θυρεοειδή μπορεί να προκαλεί θόρυβο στα αυτιά. Επιπλέον, “η ηπατική ανεπάρκεια είναι χαρακτηριστική εκπρόσωπος της κατηγορίας” επισημαίνει η κα. Μοσχοβάκη. 

– Αλόγιστη χρήση φαρμάκων: Πολλές φορές η χρήση αντιφλεγμονώδων και αντιβιοτικών δημιουργεί τέτοιο πρόβλημα. Ανάμεσά τους και η γνωστή ασπιρίνη. 

– Άλλες αιτίες: Άλλες αιτίες μπορούν να είναι η αύξηση σακχάρου του αίματος, αυτοάνοσα νοσήματα, παθήσεις εγκεφάλου/ κρανίου, αγγειακές παθήσεις (π.χ. ανευρύσματα), υπέρταση, ψυχιατρικά νοσήματα, άγχος.

Mόλις αντιληφθείτε ότι βουίζουν τα αυτιά σας, πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, προκειμένου να γίνει διάγνωση. H αντιμετώπιση των εμβοών θα εξαρτηθεί από την αιτία που τις προκαλεί. Aν, για παράδειγμα, οφείλονται σε βύσμα κυψελίδας, τότε αυτή πρέπει να αφαιρεθεί για να σταματήσει το βουητό. Aν οφείλονται σε ωτίτιδα, πρέπει να αντιμετωπιστεί η ωτίτιδα με φαρμακευτική αγωγή. Aν οφείλονται σε υπέρταση, πρέπει να ρυθμιστεί η πίεση για να εξαφανιστούν και οι εμβοές. Aν τώρα οι εμβοές οφείλονται σε μόνιμη πτώση του ακουστικού νεύρου (βαρηκοΐα λόγω ηλικίας), τότε δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να τις εξαλείψει και πρέπει να τις υπομείνετε στωικά. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τεχνικές που «απαλύνουν» το ενοχλητικό αυτό σύμπτωμα και είναι χρήσιμες τόσο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, όσο και στις περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι προσωρινό. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments