ΝΑΤΟ: Το θερμό τετ α τετ Ρούτε – Ερντογάν και η μεγάλη επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό αμυντικό παιχνίδι
Πηγή Φωτογραφίας: Ankara Prepares To Host NATO Summit 2026 [Chris McGrath/Getty Images]//ΝΑΤΟ: Το θερμό τετ α τετ Ρούτε – Ερντογάν και η μεγάλη επιστροφή της Τουρκίας στο δυτικό αμυντικό παιχνίδι
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, μία εικόνα κυριάρχησε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περπατούν πλάι-πλάι προς τις κοινές δηλώσεις τους, με τον επικεφαλής της Συμμαχίας να κρατά το χέρι του Τούρκου προέδρου.
Η φωτογραφία, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την τουρκική προεδρία μέσω του Associated Press, ξεπερνά τον συμβολισμό μιας τυπικής διπλωματικής χειραψίας. Για πολλούς αναλυτές αποτελεί την πιο χαρακτηριστική εικόνα της νέας στρατηγικής προσέγγισης που επιχειρεί η Συμμαχία απέναντι στην Τουρκία.
Η Τουρκία επιστρέφει στο επίκεντρο του ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της Συνόδου, υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες για τη φιλοξενία των ηγετών της Συμμαχίας.
Από την πλευρά του, ο Μαρκ Ρούτε έστειλε σαφές μήνυμα προς όλα τα κράτη-μέλη.
Όπως δήλωσε, περιμένει από τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν «σαφή, συγκεκριμένα και αξιόπιστα σχέδια» για την επίτευξη του νέου στόχου αμυντικών δαπανών που φθάνει το 5% του ΑΕΠ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι ήδη οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς επενδύουν περίπου 4% του ΑΕΠ σε άμυνα και ασφάλεια, χαρακτηρίζοντας την πρόοδο «εντυπωσιακή».
Δεκάδες δισεκατομμύρια για τη νέα αμυντική βιομηχανία
Η Σύνοδος της Άγκυρας δεν περιορίζεται στις πολιτικές αποφάσεις.
Ο Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε ότι στο NATO Defence Industry Forum, το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με τη Σύνοδο, θα παρουσιαστούν νέα συμβόλαια αμυντικών εξοπλισμών συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι συμφωνίες αναμένεται να αφορούν παραγωγή πυρομαχικών, αντιαεροπορικών συστημάτων, drones, πυραυλικών τεχνολογιών και κοινές επενδύσεις της ευρωπαϊκής και βορειοαμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Στόχος της Συμμαχίας είναι να επιταχύνει την παραγωγή κρίσιμου στρατιωτικού υλικού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες της Δύσης στη διατήρηση αποθεμάτων και στη βιομηχανική παραγωγική ικανότητα.
Το μεγάλο παρασκήνιο: Τα F-35 επιστρέφουν στην ατζέντα
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα της Συνόδου φαίνεται να βρίσκεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ προτίθεται να ενημερώσει προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιθυμεί να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Τέσσερις ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη πολύμηνες διαβουλεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν τα νομικά και πολιτικά εμπόδια που δημιουργήθηκαν μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας το 2019, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Παρότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί να σηματοδοτήσει την πολιτική βούληση για αποκατάσταση της αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.
Πράσινο φως και για το τουρκικό μαχητικό KAAN
Η επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον – Άγκυρας δεν περιορίζεται στα F-35.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να εγκρίνει την πώληση αμερικανικών κινητήρων συνολικής αξίας περίπου 613 εκατ. ευρώ για το νέο τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς KAAN, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς χωρίς αμερικανική τεχνολογία κινητήρων το πρόγραμμα αντιμετώπιζε σοβαρούς τεχνολογικούς περιορισμούς.
Ανησυχία σε Ελλάδα και Ισραήλ
Η πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στην Αθήνα όσο και στο Τελ Αβίβ.
Οι δύο χώρες θεωρούν ότι η απόκτηση μαχητικών πέμπτης γενιάς από την Τουρκία θα μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία αεροπορικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35 και αναμένει την παραλαβή των πρώτων αεροσκαφών μέσα στα επόμενα χρόνια, επένδυση που θεωρείται κομβική για τη διατήρηση της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αντίστοιχα, το Ισραήλ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή κάθε ενδεχόμενη ενίσχυση των τουρκικών αεροπορικών δυνατοτήτων, δεδομένου του διαρκώς επιδεινούμενου κλίματος στις διμερείς σχέσεις.
Η γεωπολιτική σημασία της Άγκυρας
Η διοργάνωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της μεταξύ Δύσης και Ανατολής.
Από τη μία πλευρά διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία, ενώ από την άλλη επιδιώκει την πλήρη επανένταξή της στη δυτική αμυντική αρχιτεκτονική.
Για την Ουάσιγκτον, η Τουρκία παραμένει μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ελέγχοντας τη Μαύρη Θάλασσα, τα Στενά, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η εικόνα του Μαρκ Ρούτε δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί επομένως απλώς μια διπλωματική χειρονομία. Αντανακλά τη σταδιακή επιστροφή της Τουρκίας στο επίκεντρο των στρατηγικών σχεδιασμών της Συμμαχίας και επιβεβαιώνει ότι, παρά τις διαφωνίες των τελευταίων ετών, η γεωπολιτική της αξία εξακολουθεί να υπερισχύει των πολιτικών εντάσεων.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Mark Rutte’yi kabul etti.
Ankara Zirvesi’nde kolektif savunmadan müttefikler arasındaki savunma sanayii işbirliklerinin artırılmasına kadar birçok hususun ele alınmasının önemli olacağını vurgulayan Erdoğan, zirve marjında… pic.twitter.com/W3sgSbLSGT
— SavunmaSanayiST.com (@SavunmaSanayiST) July 6, 2026
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο