Τραμπ ανοίγει την πόρτα για F-35 στην Τουρκία – «Δεν βάζουμε κυρώσεις σε φίλους», είπε στον Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo//Τραμπ ανοίγει την πόρτα για F-35 στην Τουρκία – «Δεν βάζουμε κυρώσεις σε φίλους», είπε στον Ερντογάν
Τραμπ στον Ερντογάν: «Θα εξετάσουμε τα F-35» – Στροφή των ΗΠΑ υπέρ της Τουρκίας
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα άρχισε με μια δήλωση που μπορεί να αλλάξει τις στρατιωτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ντόναλντ Τραμπ, καθισμένος δίπλα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξετάσουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Τουρκία, λίγα χρόνια μετά την αποβολή της Άγκυρας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.
«Αυτή είναι μια απόφαση που θα πάρουμε. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Η Τουρκία είναι πιο πιστή από τις περισσότερες χώρες. Το F-35 είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο και είναι κάτι που θα λάβουμε υπόψη», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι πιο σημαντικές δηλώσεις Τραμπ
Ο Τραμπ έδωσε καθαρό στίγμα επαναπροσέγγισης με την Άγκυρα, συνδέοντας προσωπικά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο με τη σχέση του με τον Ερντογάν.
«Αποφάσισα να έρθω στη Σύνοδο λόγω της σχέσης μου με τον Ερντογάν. Είμαστε σπουδαίοι φίλοι.»
Για τις κυρώσεις CAATSA, που επιβλήθηκαν στην Τουρκία μετά την αγορά των S-400, ο Τραμπ ήταν ακόμη πιο άμεσος:
«Θα άρουμε τις κυρώσεις. Ήρθε η ώρα. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στους φίλους μας.»
Για τα F-35, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πλήρους επανεκκίνησης της συζήτησης:
«Είναι ένα σπουδαίο αεροσκάφος, το καλύτερο με διαφορά, και είναι σίγουρα κάτι που θα εξετάσουμε.»
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε ιδιαίτερα την Τουρκία και τον Ερντογάν:
«Η Τουρκία έχει έναν πολύ ισχυρό ηγέτη. Διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις. Είναι μια πολύ ισχυρή χώρα.»
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και στις ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίστηκε ξανά επικριτικός:
«Το ΝΑΤΟ με απογοήτευσε πολύ. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία της Ευρώπης.»
Για την Ουκρανία, ο Τραμπ επιχείρησε να εμφανιστεί ως διαμεσολαβητής:
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Μίλησα επίσης με τον Ζελένσκι. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Έχω σταματήσει οκτώ πολέμους και πιστεύω ότι θα φτάσουμε στον ένατο.»
Για την Ευρώπη, έστειλε προειδοποίηση με αιχμές για μετανάστευση και ενέργεια:
«Η Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια. Πρέπει να είναι προσεκτική με τη μετανάστευση και την ενέργεια· αν δεν είναι, δεν θα υπάρχει πια Ευρώπη.»
Θερμή υποδοχή από τον Ερντογάν
Η άφιξη του Τραμπ στην Άγκυρα συνοδεύτηκε από ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Ο Ερντογάν τον υποδέχθηκε προσωπικά στην αεροπορική βάση Ετιμεσγκούτ και, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, τον πήρε αγκαζέ κατά την υποδοχή.
Η εικόνα αυτή λειτούργησε ως σαφές πολιτικό μήνυμα ότι Άγκυρα και Ουάσιγκτον επιδιώκουν να αφήσουν πίσω τους την περίοδο έντασης που προκάλεσαν οι S-400, οι κυρώσεις CAATSA και η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Το αγκάθι των S-400
Παρά το θετικό πολιτικό κλίμα, το βασικό εμπόδιο παραμένει η τύχη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019, επειδή η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι η συνύπαρξη των ρωσικών συστημάτων με τα αμερικανικά stealth μαχητικά θα μπορούσε να εκθέσει κρίσιμα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του αεροσκάφους στη Μόσχα.
Σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνουν την αδρανοποίηση των S-400, την αφαίρεση κρίσιμων εξαρτημάτων ή τη μεταφορά τους σε τρίτη χώρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική λύση.
Συναγερμός σε Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ
Η πιθανή επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 προκαλεί έντονη ανησυχία στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.
Για την Αθήνα, η απόκτηση F-35 από την Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει την ισορροπία αεροπορικής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ήδη δρομολογήσει τη δική της ένταξη στο πρόγραμμα.
Το Ισραήλ, από την πλευρά του, αντιμετωπίζει την Τουρκία ως ολοένα και πιο δύσκολο περιφερειακό ανταγωνιστή, ιδιαίτερα μετά τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων λόγω της Γάζας.
Ο Ερντογάν βλέπει «θετική απόφαση»
Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουάσιγκτον θα κινηθεί προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Άγκυρα.
Όπως είπε, το θέμα των F-35 «δεν είναι νέο» και έχει συζητηθεί επανειλημμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία θεωρεί πως έχει λάβει παλαιότερη υπόσχεση για πέντε αεροσκάφη.
«Ο κ. Τραμπ τηρεί πάντα τον λόγο του», ανέφερε ο Ερντογάν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη.
Η Σύνοδος που αλλάζει το ΝΑΤΟ
Η Σύνοδος της Άγκυρας εξελίσσεται σε σημείο καμπής για τη Συμμαχία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε έχει χαρακτηρίσει τη φετινή Σύνοδο «μεταμορφωτική», καθώς οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για μεγάλες αυξήσεις αμυντικών δαπανών και νέα εξοπλιστικά προγράμματα.
Η πιθανή επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 δεν είναι απλώς μια διμερής υπόθεση Ουάσιγκτον–Άγκυρας. Είναι μέρος ενός ευρύτερου παζλ που αφορά τη νέα αρχιτεκτονική ισχύος του ΝΑΤΟ, τον ρόλο της Τουρκίας, την ευρωπαϊκή άμυνα και την ισορροπία δυνάμεων από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο