Υγεία

Επιληψία: Θεραπεία με λέιζερ μειώνει τις κρίσεις

Επιληψία: Θεραπεία με λέιζερ μειώνει τις κρίσεις
Η θεραπεία με λέιζερ για την επιληψία μειώνει τις κρίσεις σε ποσοστό έως και 70%.

Μία νέα μέθοδος με λέιζερ για να αντιμετωπιστεί η επιληψία, έρχεται στην χώρα μας. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ και έχει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο με τη χρήση laser, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σε θέση να μειώσει σε ποσοστό έως και 70% τις κρίσεις επιληψίας.

Όπως αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Νευροχειρουργικής Πανεπιστημίου Freiburg και Διευθυντής Νευροχειρουργός Βασίλειος Βουγιούκας, είναι μια θεραπεία καυτηριασμού που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα Visualase, το οποίο ελευθερώνει τη δέσμη ακτινών laser.

Συγκεκριμένα με την βοήθεια ενός νευροπλοηγού, τοποθετείται μέσα από οπή μόλις 3.5 χιλιοστών καθετήρας στην περιοχή του εγκεφάλου, από την οποία ξεκινούν οι επιληπτικές κρίσεις. Στη συνέχεια ο ασθενής μεταφέρεται στον μαγνητικό τομογράφο και αφού επιβεβαιωθεί η σωστή θέση του καθετήρα απεικονιστικά, ξεκινάει η δεύτερη φάση της παρέμβασης, όπου ο καθετήρας συνδέεται με το μηχάνημα visualase, από το οποίο ελευθερώνεται δέσμη ακτινών laser. Με αυτό τον τρόπο και με απόλυτη ασφάλεια καυτηριάζεται η επιλεπτογόνως περιοχή. Το αποτέλεσμα του καυτηριασμού γίνεται άμεσα ορατό από τον μαγνητικό τομογράφο. Να σημειωθεί, ότι η όλη διαδικασία διαρκεί μόνο 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα μπορεί να ξανά βρεθεί στο σπίτι του.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί από εξειδικευμένα Κέντρα των ΗΠΑ δείχνουν ότι η θεραπεία έχει αποτελέσματα εφάμιλλα των συμβατικών τεχνικών ως προς την ελάττωση της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων. Παράλληλα, τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερα.

Η καινούρια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος έχει σοβαρές ενδείξεις σε ασθενείς που πάσχουν από φαρμακευτικά ανεξέλεγκτες επιληπτικές κρίσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής, με ελάχιστες παρενέργειες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να δώσει λύση σε πολλούς επιληπτικούς ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τις κρίσεις ικανοποιητικά με φαρμακευτική αγωγή.

Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με επιληψία 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments