Υγεία

Έμφραγμα: Πρόγραμμα της Google προβλέπει καρδιακά επεισόδια

Έμφραγμα: Πρόγραμμα της Google προβλέπει καρδιακά επεισόδια
Το πρόγραμμα της Google ανιχνεύει την πιθανότητα εμφράγματος, εγκεφαλικού ή και άλλα καρδιακά επεισόδια.

Ερευνητές της Google, με επικεφαλής τη δρα Λίλι Πενγκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής "Nature Biomedical Engineering", ανέπτυξαν το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλύει εικόνες του αμφιβληστροειδούς φακούw του ματιού του ασθενούς και προβλέπει την πιθανότητα για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή και άλλο καρδιακό επεισόδιο.

Άνθρωποι της Google υποστήριξαν ότι η μέθοδός τους είναι ακόμη λιγότερο ακριβής σε σχέση με άλλες πιο παραδοσιακές και πιο επεμβατικές τεχνικές, γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη βελτίωση, προτού αξιοποιηθεί κλινικά, κάτι που θα πάρει λίγα χρόνια.

Το σύστημα υπολογίζεται ότι έχει ακρίβεια περίπου 70% στο να προβλέψει ποιος ασθενής θα πάθει καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη πενταετία. Το πρόγραμμα ”εκπαιδεύτηκε” συστηματικά με την ανάλυση πάνω από 284.000 ασθενών και στη συνέχεια δοκιμάσθηκε σε σχεδόν 13.000 από τους οποίους οι 100 έπαθαν έμφραγμα σε διάστημα πέντε ετών.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ο αλγόριθμος "βαθιάς μάθησης" του συστήματος αναπτύχθηκε για να μελετά τα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού και να εικάζει κατά πόσο ένας άνθρωπος είναι καπνιστής ή έχει υπέρταση. Στην πορεία όμως έγινε αντιληπτό ότι είναι δυνατό να προβλεφθεί επίσης ο κίνδυνος για ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments