EDITOR'S PICK

Πατάτες: Διχογνωμία για την προέλευσή τους – Είναι λαχανικό ή κατατάσσονται στα δημητριακά;

Πατάτες: Διχογνωμία για την προέλευσή τους – Είναι λαχανικό ή κατατάσσονται στα δημητριακά;

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, η πατάτα ήταν γνωστή στους ιθαγενείς των Περουβιανών και των Βολιβιανών Ανδεων περίπου τέσσερις χιλιετίες πριν αγαπηθεί από τους Ευρωπαίους και γίνει μια από τις πιο σημαντικές τροφές τους

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής. Οι πατάτες, ανακάλυψη των ισπανών και των πορτογάλων κονκισταδόρ, ήρθαν στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και στην Ελλάδα τις εισήγαγε το 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Φαίνεται όμως ότι η «καλλιέργεια των γεώμηλων» ήταν γνωστή στα Επτάνησα ήδη από το 1800. Ο κόσμος τις λατρεύει. Βραστές, ψητές, τηγανιτές ή μαγειρεμένες μαζί με κρέας ή/και μαζί με άλλα λαχανικά, καταναλώνονται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η πατάτα κατατάσσεται σταθερά ως το πιο δημοφιλές λαχανικό της χώρας. Oπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 2019 καταναλώθηκαν ανά άτομο σχεδόν 23 κιλά πατάτες, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις ντομάτες, που έρχονται δεύτερες στο τραπέζι των Αμερικανών. 

Ο κόσμος τις λατρεύει. Βραστές, ψητές, τηγανιτές ή μαγειρεμένες μαζί με κρέας ή/και μαζί με άλλα λαχανικά, καταναλώνονται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η πατάτα κατατάσσεται σταθερά ως το πιο δημοφιλές λαχανικό της χώρας. Oπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 2019 καταναλώθηκαν ανά άτομο σχεδόν 23 κιλά πατάτες, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις ντομάτες, που έρχονται δεύτερες στο τραπέζι των Αμερικανών. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ascar’s kitchen (@cook_with_ascar)

Σύμφωνα με τη βοτανική επιστήμη, οι πατάτες είναι αμυλούχα λαχανικά, και μάλιστα πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, πλην όμως προσφέρονται σε επεξεργασμένες μορφές επικίνδυνες για την υγεία. Γι’ αυτό επιβάλλεται η περιορισμένη κατανάλωσή τους . Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, η πατάτα ήταν γνωστή στους ιθαγενείς των Περουβιανών και των Βολιβιανών Ανδεων περίπου τέσσερις χιλιετίες πριν αγαπηθεί από τους Ευρωπαίους και γίνει μια από τις πιο σημαντικές τροφές τους. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιοχές αποτελούσε βασικό συστατικό της καθημερινής διατροφής. Οι πατάτες, ανακάλυψη των ισπανών και των πορτογάλων κονκισταδόρ, ήρθαν στην Ευρώπη το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και στην Ελλάδα τις εισήγαγε το 1828 ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Φαίνεται όμως ότι η «καλλιέργεια των γεώμηλων» ήταν γνωστή στα Επτάνησα ήδη από το 1800. Ο κόσμος τις λατρεύει. Βραστές, ψητές, τηγανιτές ή μαγειρεμένες μαζί με κρέας ή/και μαζί με άλλα λαχανικά, καταναλώνονται καθημερινά σε τεράστιες ποσότητες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η πατάτα κατατάσσεται σταθερά ως το πιο δημοφιλές λαχανικό της χώρας. Oπως αναφέρει η Washington Post, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το 2019 καταναλώθηκαν ανά άτομο σχεδόν 23 κιλά πατάτες, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τις ντομάτες, που έρχονται δεύτερες στο τραπέζι των Αμερικανών.

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, εξάλλου, η Ευρώπη ήταν ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος καταναλωτής πατάτας (με σχεδόν 90 κιλά ανά κάτοικο ετησίως), καθώς και ηγέτης στην παραγωγή πατάτας – πλέον, η πρωτοκαθεδρία έχει περάσει στην Ασία. Ωστόσο, επτά ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται στους 10 κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Είναι, όμως, λαχανικό οι πατάτες, ή μήπως κατατάσσονται στα δημητριακά; (Και τις ντομάτες, για παράδειγμα, τις θεωρούμε λαχανικό, ωστόσο κατατάσσονται στα φρούτα. Ποια είναι η διαφορά του φρούτου από το λαχανικό; Ο απλός καταναλωτής θα πει ότι το λαχανικό τρώγεται με τα αλμυρά γεύματα, ενώ το φρούτο είναι πιο γλυκό και το τρώμε στο πρωινό μας αλλά και αργότερα, ως σνακ ή επιδόρπιο. Βοτανικά, όμως, το φρούτο προκύπτει από το άνθος του φυτού και συνήθως περιέχει σπόρους, ενώ λαχανικό θεωρείται κάθε άλλο μέρος του φυτού. Με βάση αυτή την επιστημονική λογική, λοιπόν, όχι μόνο η ντομάτα, αλλά και το αγγούρι, το καλαμπόκι, η μπάμια και η μελιτζάνα, όσο και αν μας εκπλήσσει, κατατάσσονται στα φρούτα.) 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tina O. (@tinao66)

Λαχανικό που διατροφικώς μοιάζει με τα επεξεργασμένα δημητριακά 

Αυτή η εκπληκτικά πολωτική ερώτηση εξετάζεται τώρα από την Αμερικανική Επιτροπή Διατροφικών Οδηγιών στο πλαίσιο της αποστολής της να αξιολογεί τις τελευταίες έρευνες και να εκδίδει κάθε πέντε χρόνια νέες συστάσεις προς την κυβέρνηση για την υγεία, με την επόμενη έκδοση να έχει οριστεί για το 2025. 

Ενώ οι περισσότεροι ειδικοί σε θέματα διατροφής και οι βοτανολόγοι λένε ότι οι πατάτες είναι λαχανικό, μαίνεται εδώ και χρόνια μια αντιπαράθεση για το αν πρέπει να θεωρούνται δημητριακό ή μέρος άλλης ομάδας τροφίμων, συχνά στο όνομα της δημόσιας υγείας, ειδικά στις ΗΠΑ, όπου περισσότερο από το 40% των ατόμων ηλικίας 20 ετών και άνω θεωρούνται παχύσαρκοι. Και αυτό γιατί διατροφικά μοιάζουν περισσότερο με τα δημητριακά, κυρίως τα επεξεργασμένα. 

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουμε πόσο άρρωστοι είμαστε» δήλωσε στην Washington Post ο Τζέρολντ Μάντε, διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Nourish Science και επίκουρος καθηγητής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Το πρόβλημα είναι τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όχι οι πατάτες. Αλλά εξαρτάται από το πώς φτιάχνονται οι πατάτες και σε τι μετατρέπονται» τονίζει. 

Πηγή: protagon.gr//Κική Τριανταφύλλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments