Ελλάδα

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: Οι μαρτυρίες των ψαράδων και η τουρκική “πατρότητα” (pic)

Τραγωδία στο Αγαθονήσι: Οι μαρτυρίες των ψαράδων και η τουρκική “πατρότητα” (pic)
"Έφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια" λέει ο ψαράς που βρέθηκε στον τόπο του ναυγίου στο Αγαθονήσι. Την ίδια στιγμή που τα θύματα αυξάνονται, η Τουρκία διεκδικεί με Navtex την "πατρότητα" της επιχείρησης διάσωσης.

Ο φωτογράφος Γιώργος Μουτάφης, μεταφέρει τη μαρτυρία του ψαρά που βρέθηκε πρώτος στον τόπο της τραγωδίας στο Αγαθονήσι, με τους 16 νεκρούς. Τα λόγια για το ναυάγιο συγκλονίζουν. 

«Εφτασα πρώτος στο σημείο και είδα ανθρώπους να τους έχει ξεβράσει η θάλασσα στα βράχια. Παραδίπλα είδα να επιπλέει πνιγμένη μια γυναίκα έγκυος και δίπλα της ήταν κι ένα παιδί. Φορούσαν όλοι τους σωσίβια! Μετέφερα με την βάρκα μου 10 άτομα και τους πήγαινα στο σκάφος του λιμενικού που είχε φτάσει στο σημείο του ναυαγίου. Πνίγηκαν 16 και πρέπει να λείπουν άλλοι 2».

Οι 16 σοροί των άτυχων μεταναστών και προσφύγων αλλά και οι τρεις διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Πυθαγόρειο της Σάμου με σκάφος του λιμενικού σώματος.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο γυναίκες, επτά άνδρες και επτά παιδιά (Τέσσερα αγόρια, δύο κορίτσια και ένα βρέφος κορίτσι).

Το ξύλινο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες και πρόσφυγες είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια και σε αυτό σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση επέβαιναν συνολικά 21 άτομα.

Στην επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου συμμετέχουν σκάφη του λιμενικού και του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της frontex και παραπλέοντα πλοία.

Η Τουρκική Navtex

Την ίδια ώρα η  Τουρκία  συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία η οποία εκμεταλλεύεται την τραγωδία του Αγαθονησίου με τους 16 νεκρούς μετανάστες και διεκδικεί την πατρότητα των επιχειρήεων διάσωσης. Προχώρησε μάλιστα και σε Navtex.

Το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εξέδωσε Navtex, από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, η οποία κάνει λόγο για εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε τουρκική περιοχή (SAR Search And Rescue). Κατά πληροφορίες πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζει πάγια η γειτονική χώρα τα τελευταία χρόνια για ναυάγια στην περιοχή.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν 20 πρόσφυγες και μετανάστες. Νεότερες πληροφορίες, όμως, ανεβάζουν τον αριθμό των επιβατών στους 22, με τις δυνάμεις του Λιμενικού να συνεχίζουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και των υπολοίπων.

Στις έρευνες συμμετέχουν και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, καθώς δεν αποκλείεται στο σημείο όπου βυθίστηκε το σκάφος να υπάρχουν και άλλα εγκλωβισμένα άτομα μέσα σε αυτό.

Το πρωί σε παραλία του νησιού κατάφεραν να βγουν σώοι μόνο δύο γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίοι περισυλλέγησαν και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος τους εντόπισαν στις 8.30 σήμερα το πρωί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments