Ελλάδα

Τζανέτος Φιλιππάκος: Παρών στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’ στο Γύθειο

Τζανέτος Φιλιππάκος: Παρών στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’ στο Γύθειο
Παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης Χρυσοστόμου Γ’ στο Γύθειο.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Μάνης, Χρυσοστόμου Γ’, που πραγματοποιήθηκε με επισημότητα, στο Γύθειο, χθες Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πέππας, η πρώην Πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, πλειάδα Αρχιερέων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων και Οργανισμών και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Φιλιππάκος, επ’ ευκαιρία της τελετής της ενθρόνισης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, στα Μ.Μ.Ε.:

Σήμερα είναι μία ημέρα σημαντική για την ιδιαίτερη πατρίδα μας: την ηρωική, αγέρωχη, επιβλητική, μα πάντα φιλόξενη Μάνη! Σήμερα συμμετέχουμε με αισθήματα σεβασμού και συγκίνησης στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μάνης και τον καλωσορίζουμε με χαρά και αγάπη στην νέα του πατρίδα, σε έναν τόπο ιστορικό και ξακουσμένο! Σε ένα τόπο σμιλεμένο από βράχο, θάλασσα και υπερήφανη ψυχή!

Ο συμπατριώτης μας, ιστορικός και συγγραφέας, Σαράντος Καργάκος, έχει μιλήσει με λόγια τόσο ταιριαστά για « (…) γη του πετρωμένου πόνου και της ματωμένης καρδιάς. Γη των όπλων και του μοιρολογιού. (…) Ο αέρας της Μάνης στις καλές του στιγμές είναι απαλός σαν μητρικό χάδι. Στις κακές του στιγμές είναι ορμητικός σαν το μανιάτικο γιουρούσι (…)».

Λένε επίσης –και ίσως όχι άδικα– πως το βραχώδες αυτό περιβάλλον έπλασε ανθρώπους μάλλον «σκληρούς» και ασυμβίβαστους. Μάνη, γη της πέτρας! Αλλά και Μάνη, γη της ελιάς! Ενός συμβόλου ειρήνης και ελπίδας, φιλίας και τιμής, που απαρχής χρησιμοποιήθηκε και ως σύμβολο χριστιανικό.

Έτσι κι εμείς, οι άνθρωποι της Μάνης, είμαστε σύμβολα λεβεντιάς, αυταπάρνησης και απαράμιλλου θάρρους! Και πάντα επιδεικνύουμε μεγάλο σεβασμό προς την παράδοση: τοπική, οικογενειακή και φυσικά εκκλησιαστική.

Γνωρίζω ότι ο Σεβασμιότατος είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ευγένεια και ταπεινοφροσύνη, όμως η φήμη του έχει προηγηθεί: οι λαμπρές ακαδημαϊκές περγαμηνές, σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η πολυετής του εμπειρία στα θέματα της εκκλησιαστικής διοίκησης, αλλά –ίσως το σπουδαιότερο– τα ζεστά, γεμάτα αγάπη, λόγια, που λένε για εκείνον, όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά, τον καθιστούν δίχως άλλο έναν άξιο, εργατικό και σεμνό Ιεράρχη.

Διαδέχεται έναν σπουδαίο Μητροπολίτη, τον μακαριστό Χρυσόστομο Κορακίτη. Έναν άξιο Ποιμενάρχη, ο οποίος επί 20 και πλέον συναπτά έτη, άφησε ανεξίτηλο το πνευματικό, θεολογικό και κοινωνικό του αποτύπωμα στην αγαπημένη μας Μάνη.

Διαδέχεται έναν σεπτό Ιεράρχη, του οποίου ο ευλογημένος τρόπος της κοιμήσεώς του, συγκλόνισε και συγκίνησε όχι μόνο το ποίμνιό του εδώ στη Μάνη, αλλά και όλους τους Χριστιανούς.

Ο Μακαριστός μας Χρυσόστομος, ανήμερα των Ταξιαρχών, έχοντας γονατίσει στην Αγία Τράπεζα και έχοντας ψάλει «τα σα εκ των σων», αγκάλιασε το ιερό θυσιαστήριο και έφυγε από τη ζωή για να συνεχίσει την λειτουργία του στους ουρανούς, ανάμεσα στους αγγέλους…

Η παρακαταθήκη που μας άφησε βεβαίως ο αείμνηστος Ιεράρχης αποτελεί θησαυρό για τον τόπο μας και προσωπικά είμαι βέβαιος ότι ο νέος μας Ποιμενάρχης θα κρατήσει τη μνήμη, τους λόγους και τα έργα του μακαριστού προκατόχου του, ως φάρο φωτεινό και οδηγό πολύτιμο για την μελλοντική πορεία της Μητρόπολής μας και της αγαπημένης μας Μάνης, γενικότερα.

Ο μακαριστός Χρυσόστομος Κορακίτης, που ήρθε στο Γύθειο τον Νοέμβριο του 1996, ενσωματώθηκε πολύ γρήγορα στην κοινωνία της Μάνης και έγινε ο πνευματικός πατέρας όλων των κατοίκων, πέρα και πάνω από συμφέροντα, επιλογές και προσωπικές συμπάθειες.

Το ίδιο πιστεύω ακράδαντα πως θα συμβεί και με τον νέο μας Ποιμενάρχη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, ο οποίος έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι με ενωτική διάθεση, ταπεινοφροσύνη, ευγένεια ψυχής, σύνεση και όραμα θα υπηρετήσει την Μάνη μας με άδολη αγάπη, αυταπάρνηση και αφοσίωση. Και θα προσφέρει πολλά στην δεύτερη γενέτειρά του! Γιατί είμαι βέβαιος ότι θα αγαπήσει τη Μάνη μας ως δεύτερη γενέτειρα και ότι η ιδιαίτερη πατρίδα μας θα τον αγαπήσει ως σπλάχνο δικό της!

Γι’ αυτό και σας καλώ όλους, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να τείνουμε χείρα συνεργασίας, συνδράμοντας το έργο του Σεβασμιώτατου, με μοναδικό γνώμονα το όφελος του τόπου και της πατρίδας μας.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ και τους έτερους υποψήφιους της αρχιερατικής εκλογής, οι οποίοι τυγχάνουν Μανιάτες στην καταγωγή: τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Συμεών, της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, που έχει προσφέρει και θα εξακολουθήσει να προσφέρει με σεμνότητα και βαθιά αγάπη στο μανιάτικο λαό, όπως και τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας, ο οποίος διακρίνεται επίσης για το ήθος του, καθώς και την νοσταλγία του για τη Μάνη μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, που ως τοποτηρητής της Μητροπόλεώς μας μέχρι σήμερα, συνέβαλλε τα μέγιστα με περισσή φροντίδα, ώστε να οδηγηθούμε στη σημερινή νέα σελίδα για την Μητρόπολη Μάνης.

Αγαπητοί μου συντοπίτες,

Σε μια εποχή δύσκολη, που η πατρίδα μας βιώνει κρίση σε πολλαπλά επίπεδα και οι δυσκολίες μάς δοκιμάζουν καθημερινά, η Αγία μας Εκκλησία, ανοίγει την αγκαλιά της για όλους, κάνοντας πράξη τις έννοιες της συγχώρεσης, της αλληλοβοήθειας και της αγάπης.

Όποιες προκλήσεις κι αν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, η ελπίδα δεν χάνεται, καθώς όπως έχουμε την τύχη και την ευλογία να μας υπενθυμίζουν, σε στιγμές κόπωσης και αδυναμίας, οι Πνευματικοί μας Πατέρες, στήριγμα και θεμέλιο είναι ο Χριστός.

«Ο Θεός αγάπη εστί…», μας υπενθυμίζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης. «…Και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ».

Ας αφήσουμε λοιπόν τις καρδιές μας, ειδικά μια μέρα όπως η σημερινή, να πλημμυρίσουν αγάπη! Γιατί μόνο αγαπημένοι και μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Καλωσορίζω ακόμη μία φορά στη Μάνη τον νέο μας Μητροπολίτη και εύχομαι ο Θεός να του δίνει μακροημέρευση και πλήρη ευόδωση των αγαθών προσπαθειών του, για τη δόξα της Εκκλησίας μας και την πρόοδο του λαού της Μάνης και της γλυκιάς μας Πατρίδας, της Ελλάδας.

Άξιος!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τζανέτος Φιλιππάκος: Στην Σπάρτη για τον εορτασμό της 25ης ΜαρτίουΤζανέτος Φιλιππάκος: Στην 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών ΠΟΑΣΥ (vid)Τζανέτος Φιλιππάκος: Μήνυμα για τις εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη ΜάνηςΣυνάντηση του Τζανέτου Φιλιππάκου με την Επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού για την Ελλάδα, Sari Nissi

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments