Διεθνή

“Νάρκες” στη διάσκεψη της Γενεύης

“Νάρκες” στη διάσκεψη της Γενεύης
Διαρροή εγγράφων για δεύτερη φορά από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πλήγμα η στάση Ερντογάν. "Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών", είπε ο Αναστασιάδης.

Διαρροές εμπιστευτικών εγγράφων από κύκλους της ελληνοκυπριακής πλευράς, χαλούν το κλίμα πριν καλά καλά ξεκινήσει στη Γενεύη η διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό. 

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός όσο το δυνατόν πιο ισχυρού και αρραγούς εθνικού μετώπου, και οι μεν πολιτικοί αρχηγοί επιλέγουν να συνοδεύσουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη στη Γενεύη, ο δε τελευταίος αποφασίζει να τους ενημερώνει σε βάθος, παρατηρείται αυτή η ατυχής εξέλιξη που μόνο ζημία προκαλεί στην προσπάθεια που δεν μπορεί παρά να είναι συνολική.

Την Τρίτη, ήταν το έγγραφο με 24 σημεία στα οποία διαφωνούν οι δυο πλευρές στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού. Το έγγραφο ετοιμάσθηκε από τους διαπραγματευτές και δόθηκε στους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων με την έκκληση-προειδοποίηση να μην διαρρεύσει. Ωστόσο, διέρρευσε.

Την Τετάρτη, ακολούθησε ο χάρτης που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ο οποίος επίσης διέρρευσε προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε για “ανεύθυνες συμπεριφορές” που δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξη εθνικών στόχων.

Ερωτηματικό η συμμετοχή Τσίπρα

Ήδη το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, καθώς η ελληνική αποστολή έφυγε με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά. Η μετάβαση του πρωθυπουργού στη Γενεύη είναι στον αέρα, καθώς ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν φέρεται να “τορπιλίζει” τη λύση για το Κυπριακό, έχοντας αποφασίσει τελικά να μην μετάσχει ο ίδιος, αλλά να στείλει ως εκπρόσωπο, τον Μεχμέτ Τσαβούσογλου στη διάσκεψη.

Όπως λένε οι πληροφορίες του www.pagenews.gr, το Μαξίμου δεν έχει ακόμη αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή Διάσκεψη, εν μέσω διαρροών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα πάει στη Γενεύη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι στην Ηρώδου Αττικού κάνουν τώρα στροφή, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός ενδεχομένως και να φύγει αύριο για τη Γενεύη, ανεξάρτητα από τί θα κάνει η τουρκική πλευρά

Ακόμη, πληροφορίες λένε πως οι δύο ηγέτες, οι κκ. Τσίπρας και Ερντογάν, αναμένεται να έχουν αργότερα μέσα στην ημέρα και νέα τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς λήγει η προθεσμία που είχαν από κοινού αποφασίσει σε μακρά τους συνομιλία την περασμένη Δευτέρα, για να αποφασίσουν, αν τελικά θα συμμετάσχουν στις “καυτές” διαπραγματεύσεις ή θα αφήσουν στις θέσεις τους τους υπουργούς Εξωτερικών των κυβερνήσεων τους.

“Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού η κατάθεση χαρτών”

Την κατάθεση των χαρτών από τα δυο μέρη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης την χαρακτλήρισε “σταθμό” στην ιστορία του μεγάλου ζητήματος.

Ειδικότερα, μέσω twitter, o Νίκος Αναστασιάδης τόνισε:

“Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών.Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού”.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments