Πολιτική

Επιμένει η Τουρκία: «Ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε» – Οι συνεχόμενες προκλήσεις

Επιμένει η Τουρκία:  «Ύψωσαν τη σημαία και εμείς την κατεβάσαμε» – Οι συνεχόμενες προκλήσεις
Επιμένει η Τουρκία ότι κατέβασε την ελληνική σημαία από την νησίδα Ανθρωποφάγος.

Η Τουρκία όπως φαίνεται δεν σκοπεύει να σταματήσει να προκαλεί, τόσο με τις πράξεις της και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο και με τις δηλώσεις των πολιτικών της χώρας σχετικά με την Ελλάδα.

Στο υπουργικό συμβούλιο της τουρκικής κυβέρνησης, που ενέκρινε την παράταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα, ο αντιπρόεδρος Μπεκίρ Μποζντάγ, δήλωσε: «Η Τουρκία δε θα επιτρέψει τετελεσμένα στο Αιγαίο» για να προσθέσει: «Πήγαν και ύψωσαν τη σημαία κι εμείς την κατεβάσαμε».

Τι υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Σύμφωνα με την Hurriyet, οι τουρκικές αρχές αντιλήφθηκαν την Παρασκευή ότι ανέβηκε η σημαία σε μια βραχονησίδα. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας, οι τουρκικές αρχές ενημέρωσαν το Σάββατο σε «κάθε βαθμίδα» τις ελληνικές αρχές και ζήτησαν να κατέβει η σημαία.

Όταν, σύμφωνα με τη Hurriyet, δεν υπήρξε αντίδραση, τότε άνδρες των υποβρυχίων καταστροφών του τουρκικού λιμενικού (SAT) πήγαν την Κυριακή στη βραχονησίδα και κατέβασαν μόνοι τους την ελληνική σημαία. Σημειώνεται ότι η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ονομαστικά τη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάγος.

Τι αναφέρει το ΥΠΕΝ για τις βραχονησίδες

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία πηγή του υπ. Ναυτιλίας διαβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης ότι «όλες οι σημαίες είναι στις θέσεις τους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το λιμενικό σώμα, έχει αναλάβει από τη Δευτέρα την επιτήρηση των βραχονησίδων γύρω από του Φούρνους.

Και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης επιμένει πως η σημαία παραμένει στο σημείο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια δραστηριότητα», διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Άγκυρας. 

«Υπάρχει διερεύνηση του περιστατικού. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραβιάσεων του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου. Η στρατηγική της έντασης δεν ωφελεί ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα, οι Τούρκοι πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί. Δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο, υπάρχει διεθνές δίκαιο που καθορίζει τι ορίζεται στο Αιγαίο», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών. «Η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή είναι για το συμφέρον της χώρας μας», πρόσθεσε. 

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Τσίπρα

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του πρωθυπουργού από τη Ρω προς τη Ρόδο, δύο τουρκικά μαχητικά που πετούσαν στα 10.000 πόδια, χωρίς όμως να έχουν παραβιάσει το FIR Aθηνών, παρενόχλησαν το ελικόπτερο που τον μετέφερε.

Οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου ενημέρωσαν τον πιλότο του στρατιωτικού ελικοπτέρου Σινούκ να αλλάξει πορεία, αλλά και τα στοιχεία της πτήσης.

Ο Έλληνας πιλότος, ενημέρωσε άμεσα τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όπως ήταν αναμενόμενο συνέχισε την πορεία, αγνοώντας τους Τούρκους πιλότους. Αυτόματα στο συγκεκριμένο εναέριο χώρο, έφτασαν δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά μαχητικά εξαφανίστηκαν προς τα ανατολικά. 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και η παρενόχληση στο ελικόπτερο του πρωθυπουργού στο www.pagenews.gr.

Μακρόν: "H Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας αν απειληθεί από την Τουρκία"

H Γαλλία είναι έτοιμη να δείξει στην πράξη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που η Ελλάδα απειληθεί από την Τουρκία στο Αιγαίο και την Μεσόγειο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι όπως η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στη Μεγάλη Βρετανία σε περίπτωση που η χώρα δεχθεί εξωτερική απειλή, το ίδιο έχει κάνει και με την Ελλάδα, έχοντας διαβεβαιώσει και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε περισσότερα για τα όσα δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να διασφαλίζει τα αυτονόητα στο Αιγαίο όσο ακόμη μένει στην εξουσία.

H δήλωση του προέδρου της ΝΔ: «Ο κ. Τσίπρας έφερε στη χώρα δύο αχρείαστα Μνημόνια και υπονόμευσε την οικονομία για πολλά ακόμη χρόνια. Σήμερα, είχε το θράσος -και μάλιστα από το Καστελόριζο- να ξαναμιλήσει για τάχα καθαρή έξοδο. Το έκανε, μάλιστα, όταν όλοι πια, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, όχι μόνον αμφισβητούν τις πολιτικές του, αλλά έχουν καταλάβει ότι μόνο μια σοβαρή Κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και να οδηγήσει, επιτέλους, τη χώρα στην ανάπτυξη.

Η Ελλάδα δεν αντέχει ούτε άλλα ψέματα, ούτε άλλους πειραματισμούς. Πόσο μάλλον ερασιτεχνισμούς στα εθνικά θέματα. Όσο καιρό ακόμη μένει αυτή η Κυβέρνηση, ας διασφαλίσει τουλάχιστον τα αυτονόητα. Ότι στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλέξης Τσίπρας: Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Καστελόριζο – Ρόδο

Γιλντιρίμ – Τσαβούσογλου επιμένουν για τη σημαία – Διαψεύδει το Υπουργείο Άμυνας (pics&vid)

"Βόμβα" Κουβέλη: Βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο με την Τουρκία στο Αιγαίο

Κοντονής: Τον Μάιο θα αφεθούν ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments