Οικονομία

Bloomberg : Οι πέντε μπελάδες της Ευρώπης – Και η Ελλάδα ανάμεσα τους

Bloomberg : Οι πέντε μπελάδες της Ευρώπης – Και η Ελλάδα ανάμεσα τους
Δημοσίευμα του Bloomberg προσδιορίζει πέντε κινδύνους, που κρατούν άγρυπνη την Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι ένας εξ αυτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloombrerg η Ελλάδα αποτελεί ένα από τους πέντε "βραχνάδες" στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι φουσκωμένες τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ο προστατευτισμός του εμπορίου, η ολοένα και πιο επεκτατική νομισματική πολιτική και η αβεβαιότητα σημαίνουν ότι οι κίνδυνοι «έχουν αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία οικονομική έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη.

Εκτός από την ελληνική οικονομία, την ανάπτυξη αυτή θα επισκιάσουν οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ζοφερές Προοπτικές στη ΒρετανίαΗ Επιτροπή διατήρησε τη ζοφερή της προοπτική για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, προβάλλοντας «αδύναμες» επιχειρηματικές επενδύσεις, «υποτονική» ιδιωτική κατανάλωση και σταθεροποίηση των νοικοκυριών «γύρω από τα ιστορικά χαμηλά». Αν και η ανάπτυξη πέρυσι ήταν υψηλότερη από εκείνη που είχε προβλέψει το στελεχιακό δυναμικό της Επιτροπής, αυτό συνέβη λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το 2016, σύμφωνα με τους αναλυτές. Η οικονομία εκτιμάται ότι αυξάνεται φέτος κατά 1,5% ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται στο 1,2% το 2019.

Ενώ τα στοιχεία είναι ελαφρώς καλύτερα από την προηγούμενη πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να θυεωρείται, μαζί με την Ιταλία, ως η πλευρά της νωθρής ανάπτυξης της Ευρώπης. Από τη φωτεινή πλευρά, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας μέχρι το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, "καθώς η επίδραση της προηγούμενης υποτίμησης της στερλίνας στις τιμές καταναλωτή, χαλαρώνει".

Η υπερθέρμανση των ΗΠΑ, το εμπόριοΗ Επιτροπή επανέλαβε ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη προέρχονται από τις ΗΠΑ και τις πολιτικές της διοίκησης του Donald Trump, η οποία δήλωσε ότι "συνιστούν ένα επικίνδυνο πλέγμα". Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι το δημοσιονομικό κίνητρο που εισήχθη από τις φορολογικές περικοπές του Trump μπορεί να οδηγήσει σε μια υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας και να προκαλέσει πιο σφικτή πολιτική εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σύντομα.

Λόγω του ανοίγματος της, η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ευάλωτη σε οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση των εμπορικών συνθηκών, ανέφερε η Επιτροπή. "Συνολικά, οι εμπορικές διαμάχες θα μπορούσαν να θέσουν την τωρινή ανάπτυξη εκτός πορείας" ήταν η περίληψη της Επιτροπής για την κατάσταση.

Και πάλι, η ΕλλάδαΗ πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο κράτος με το τεράστιο χρέος, μειώθηκε στο 1,9% για το 2018 και 2,3% το 2019 – από 2,5% που είχε προβλεφθεί για τα δύο έτη τον Φεβρουάριο. Αυτό δεν είναι καλό νέο για την Αθήνα, η οποία προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της, καθώς επιδιώκει να βγει από τη διάσωση μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η επιτροπή δήλωσε ότι η ασθενής κατανάλωση υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά έχουν επεκταθεί οικονομικά περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και ότι η βελτίωση της απασχόλησης απαιτεί περισσότερο χρόνο για να μεταφραστεί σε υψηλότερη κατανάλωση.

Ιταλικά δεινάΕνώ η επιτροπή διατήρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη αμετάβλητη για την Ιταλία, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της έχουν πάρει την κατιούσα. "Η αβεβαιότητα στην πολιτική κατάσταση έχει γίνει πιο έντονη και, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να καταστήσει τις αγορές πιο ασταθείς και να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα και τα ασφάλιστρα κινδύνου", ανέφερε. Η προειδοποίηση έρχεται μέσα στο αδιέξοδο της Ρώμης, μετά από γενικές εκλογές πριν από δύο μήνες, που οδήγησε σε αδυναμία του κοινοβουλίου να στηρίξει μια κυβέρνηση, και εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου ίσως να χρειαστεί άλλη μια προσφυγή σε εκλογές. Αυτό θα παρατείνει την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Ο προϋπολογισμός της ΙσπανίαςΥπάρχουν καλά νέα για την ανάπτυξη στην Ισπανία, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αυξάνει τις προβλέψεις της για τα έτη 2018 και 2019 – στο 2,9% και 2,4% αντίστοιχα. Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος εξαιτίας των πρόσθετων δαπανών του προϋπολογισμού, όπως οι φορολογικές περικοπές για τους χαμηλόμισθους και τα πλεονεκτήματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy προσπαθεί να ασκήσει πίεση για να μειώσει το έλλειμμα από τις αρχές των Βρυξελλών με τις δικές του πολιτικές ανάγκες. Έχει υποσχεθεί περαιτέρω προνόμια για να κατευνάσει πολιτικούς αντιπάλους και να πάρει τη θετική ψήφο για τον πολύ καθυστερημένο προϋπολογισμό του για το 2018, ο οποίος τελικά εγκρίθηκε, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον άλλο ένα έτος στην εξουσία για την κυβέρνηση μειοψηφίας του. Από την άλλη, αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε περαιτέρω αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Αναμενόμενη η αναθεωρημένη πρόβλεψη της ΚομισιόνΗ Κομισιόν προσγειώνει την αισιοδοξία του Μαξίμου για το ρυθμό ανάπτυξης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments