Οικονομία

Στις ουρές για… “ψίχουλα” 250.000 συνταξιούχοι

Στις ουρές για… “ψίχουλα” 250.000 συνταξιούχοι

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Με το... Αριστερό μπαίνει ο Νοέμβριος για τους συνταξιούχους. Ποσά ακόμα και των 20 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων λόγω αναδρομικών.

“Ψίχουλα” θα λάβουν αύριο, Τετάρτη περίπου 250.000 συνταξιούχοι, καθώς αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών, τη στιγμή που οι επικουρικές είναι τριπλά “τσεκουρεμένες”, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει να ισχυρίζεται πως δεν έχουν γίνει μειώσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών, αφού βάσει του νόμου οι μειώσεις αρχίζουν από τον Ιούνιο αλλά τέθηκαν σε ισχύ τον Αύγουστο.

Με πρόσφατη νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν στις μηνιαίες αναδρομικές κρατήσεις, προκειμένου να μη μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Έτσι οι συνταξιούχοι θα υποστούν από αυτόν τον μήνα μειώσεις στις επικουρικές κατ’ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές Δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα) καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016. 

Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν τον μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017-Φεβρουαρίου 2017.