Διεθνή

Κυπριακό: Αισιοδοξία από το ΔΗΣΥ και απαισιοδοξία από το ΑΚΕΛ

Κυπριακό: Αισιοδοξία από το ΔΗΣΥ και απαισιοδοξία από το ΑΚΕΛ
Μεικτά μηνύματα από τα δύο κόμματα για το "πάγωμα" των συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί στην Ελβετία

Δεν υπάρχει ούτε κατάρρευση, ούτε αδιέξοδο στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι όσοι έσπευσαν να βάλουν “ταφόπλακα” στη διαδικασία των συνομιλιών δεν ωφελούν την Κύπρο, ασχέτως εάν το έκαναν επειδή απογοητεύτηκαν ή επειδή θεώρησαν ότι βρήκαν την ευκαιρία να θέσουν ζήτημα αλλαγής στρατηγικής. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι όσοι αμφισβητούν τη δικοινοτικότητα είναι σαν να αμφισβητούν άθελα τους την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες, είναι κράτος με δύο χωριστές κοινότητες, στις οποίες αποδίδεται συνταγματική οντότητα και συνταγματικές εξουσίες.

Σε ομιλία στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “η Τουρκία οφείλει επιτέλους να τοποθετηθεί εμπράκτως και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους Τουρκοκυπρίους”. Επίσης, ανέφερε πω αν και δεν θεωρεί ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί είναι το ίδιο με τον Ντενκτάς ή τον Έρογλου, η στάση του στην τελευταία συνάντηση στην Ελβετία “απογοήτευσε τόσο τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι επένδυσαν πάνω του με την ψήφο τους για να λυθεί το Κυπριακό, όσο και τους Ελληνοκυπρίους”. Μια ενωμένη Κύπρος θα είναι καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

“Βήμα προς τα πίσω” χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, το ναυάγιο των συνομιλιών στο Μον Πελεράν, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό δεν πρέπει να προκαλεί απογοήτευση ή αποθάρρυνση. Αντιθέτως, είπε, “πρέπει να ατσαλώνει τη θέλησή μας να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες, οργανωμένα και συλλογικά, χωρίς να εμπλακούμε σε παιγνίδια εντυπώσεων και χωρίς να παρασυρθούμε από τις σειρήνες που θα επιδιώξουν να μας αποπροσανατολίσουν από το στόχο της λύσης”. 

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι τα πράγματα είναι σε κρίσιμο και κομβικό σημείο, και προειδοποίησε ότι “ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της διχοτόμησης και του εποικισμού και της πλήρους αφομοίωσης των κατεχομένων από την Τουρκία”. Το ΑΚΕΛ θα στηρίξει ένα σχέδιο λύσης, μόνο στην περίπτωση που θα ανταποκρίνεται στα δίκαια και τις προσδοκίες του Κυπριακού λαού, τόνισε ο γ.γ. του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments