Διεθνή

Στην Ιρλανδία ο Πάπας το 2018

Στην Ιρλανδία ο Πάπας το 2018
Ο Αργεντίνος Ποντίφικας θα είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία.

Επίσκεψη στην Ιρλανδία θα πραγματοποιήσει ο πάπας Φραγκίσκος. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα στη χώρα σε διάστημα 40 χρόνων, τόνισε ο πρωθυπουργός Έντα Κένι.

Ο Ποντίφικας επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί την Ιρλανδία το 2018, σε συνάντηση που είχε στο Βατικανό με τον ιρλανδό ηγέτη.

Παράλληλα, ο Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο εκλιπών πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί το νησί το 1979 αλλά δεν μπορούσε να πάει στον βορρά λόγω των συγκρούσεων ανάμεσα στους προτεστάντες που θέλουν η επαρχία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους καθολικούς που θέλουν να ενωθεί με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 

Ο Κένι άφησε να εννοηθεί πως πιστεύει ότι ο Φραγκίσκος, ο οποίος θα παραστεί σε μια παγκόσμια συνάντηση καθολικών οικογενειών στο Δουβλίνο, θα μεταβεί επίσης στον βορρά. Θα χρειαστεί μια πρόσκληση από τις τοπικές αρχές και τουλάχιστον τη σιωπηρή συμφωνία της βρετανικής κυβέρνησης.

Η διπλή επιρροή που ασκούσε κάποτε η καθολική Εκκλησία στην πολιτική και στην κοινωνία στην Ιρλανδία έχει πέσει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια έπειτα από μια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς.

Το 2011 η Ιρλανδία έκλεισε την πρεσβεία της στο Βατικανό, μετά από μια διαμάχη νωρίτερα εκείνο τον χρόνο για τον χειρισμό από την ιρλανδική Εκκλησία υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης και ισχυρισμούς ότι το Βατικανό είχε ενθαρρύνει τη μυστικότητα.

Η Ιρλανδία ήταν η μοναδική μεγάλη χώρα της παλαιάς καθολικής παράδοσης χωρίς πρεσβεία στο Βατικανό έως το 2014, οπότε ξανάνοιξε η πρεσβεία με μειωμένο προσωπικό.

Σε μια ήττα για την Εκκλησία και το Βατικανό, η Ιρλανδία ενέκρινε πέρυσι με δημοψήφισμα τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments