Διεθνή

Απαλλοτριώνεται το σπίτι του Χίτλερ

Απαλλοτριώνεται το σπίτι του Χίτλερ
Η Επιτροπή Εσωτερικών της αυστριακής Βουλής, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

“Πράσινο φως” που έδωσε το αυστριακό κράτος για την απαλλοτρίωση του σπιτιού του Χίτλερ.

Η Επιτροπή Εσωτερικών της αυστριακής Βουλής, υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρόκειται στη συνέχεια να εξετάσει, μαζί με τον τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας και το δήμαρχο της πόλης Μπαουνάου αμ Ιν, όπου και το σπίτι του Χίτλερ, την περεταίρω χρήση του, ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος σχεδιάζει τη διεξαγωγή διαγωνισμού αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, θέτοντας ως στόχο, μέσα από αυτή την αρχιτεκτονική αναδιαμόρφωση, που θα αλλάζει ριζικά την εικόνα του, να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

Όπως ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα, για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις για χρήση, μετά τη διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, καθώς διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού, όπου γεννήθηκε.

Με το νόμο δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του. 

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα εργαστήρι για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου ανέρχεται σε 4.800 ευρώ που “μοιράζονται” σε αναλογία 60-40% αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments