Οικονομία

Τριήμερο-φωτιά για τεχνική συμφωνία και μετά… βλέπουμε

Τριήμερο-φωτιά για τεχνική συμφωνία και μετά… βλέπουμε
Με σημαντικούς συμβιβασμούς κλείνει η "ψαλίδα" σε εργασιακά και εξωδικαστικό. Στις Βρυξέλλες η Αχτσιόγλου. Λήγει την Παρασκευή το τελεσίγραφο Μοσκοβισί για τεχνική συμφωνία. Πληθαίνουν οι "φωνές" για έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο. Μεταφέρεται το ορόσημο για αξιολόγηση και χρέος, εντείνεται η εκλολογία.

Της Βούλας Μαλαίνου

Πολλά χιλιόμετρα και κυρίως σημαντικούς συμβιβασμούς καλείται να κάνει η Αθήνα, προκειμένου να γεφυρώσει το “χάσμα” που την χωρίζει με τους δανειστές, τουλάχιστον ως προς τα βασικά “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να έχει “κλειδώσει” μία καταρχήν τεχνική συμφωνία, με βάση το τελεσίγραφο που έδωσε ο Γάλλος Επίτροπος, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εργασίας. 

Τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι μέσα στο τριήμερο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τα βρει με την τρόικα αφενός ως προς τα εργασιακά και αφετέρου ως προς τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ως προς κάποια ακανθώδη ενεργειακά ζητήματα. 

Τα “μέτωπα” αυτά “τρέχουν” ήδη σήμερα, Τετάρτη. Η Έφη Ατχσιόγλου θα βρίσκεται έως και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου έχει προγραμματισμένες επαφές με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναζητώντας “συμμάχους” ως προς το σκέλος των συλλογικών συμβάσεων. Από το υπουργείο εκφράζεται αισιοδοξία και γίνεται λόγος για πρόοδος, ωστόσο καθώς είναι γνωστό ότι οι θεσμοί δεν κάνουν πίσω ως προς τις θέσεις τους στα εργασιακά, προεξοφλείται πως η “ψαλίδα” θα κλείσει με ισχυρές υποχωρήσεις από την Αθήνα.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη αγωνία περιμένει σήμερα το Μαξίμου την απάντηση της Socar σχετική με την παράταση ή μη της εγγύησης για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Οι πληροφορίες δυστυχώς για το “καυτό” χαρτοφυλάκιο του Γιώργου Σταθάκη μιλούν για “ναυάγιο”, καθώς φημολογείται αποχώρηση των Αζέρων από το διαγωνισμό, πράγμα, που αν επιβεβαιωθεί, τότε η διαδικασία θα ξεκινήσει από την αρχή, ενώ δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια. Η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ αποτελεί προαπαιτούμενο και είναι πολύ σημαντικό για την αξιολόγηση να τηρηθούν οι χρόνοι και στα ενεργειακά ζητήματα.

Οικονομικοί παράγοντες, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, κρατούν μικρό καλάθι ακόμα και για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας-η οποία θεωρείται σαφώς ευκολότερος στόχος από εκείνον της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας-έπειτα από τον “μαύρο καπνό”, που βγήκε από το EWG της περασμένης Δευτέρας.

Αυτό που είναι σχεδόν βέβαιο πια είναι ότι τόσο σύσσωμοι οι θεσμοί όσο και η Αθήνα “τραβούν” παραπέρα χρονικά το ορόσημο για συμφωνία, γεγονός που προεξοφλεί πως στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξει καμία σχετική απόφαση για τη χώρα μας. 

Άλλωστε, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, μιλώντας χθες στη Βουλή, άνοιξε “παράθυρο” και σε έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε κατά κάποιο τρόπο ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ, ο οποίος δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το “μέτωπο”, που χρήζει λύσης… αργότερα, είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού του 2018 ύψους 600 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πέσει “επί τάπητος” μαζί με τα μεσοπρόθεσμα των 3,5 δισ. ευρώ και ό,τι άλλο απαιτείται από το σύνολο των θεσμών, ώστε και το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να αποσπάσει έστω και μία “κουτσή” συμφωνία για το χρέος.

Πάντως, οι εξελίξεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους επιβεβαιώνουν σχετικό δημοσίευμα του www.pagenews.gr ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε “παίζει” το χαρτί της καθυστέρησης της αξιολόγησης, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία πολιτική απόφαση γαι το χρέος στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Ο Πιερ Μοσκοβισί πρώτος μετέφερε χρονικά τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι προέχει μία τεχνική συμφωνία, ώστε να υπάρξει σύγκλιση αργότερα για το “καυτό” ζήτημα της ελάφρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσακαλώτος ουσιαστικά είπε πως η αξιολόγηση θα “τραβήξει” στον Ιανουάριο, επισημαίνοντας πως ο Δεκέμβριος είναι καθοριστικός μήνας για τις οικονομικές εξελίξεις και πολιτικές-προσθέτουμε εμείς-αφού η εκλολογία ολοένα και εντείνεται. 

Όπως και να΄ χει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα παιχτεί σκληρό πόκερ, με τον κλοιό γύρω από τη λήψη και νέων μέτρων με αντάλλαγμα το χρέος να σφίγγει επικίνδυνα. ΔΝΤ και Βερολίνο φέρονται να τα έχουν βρει, που σημαίνει πως η Αθήνα στο συμβούλιο της Δευτέρας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κοινή “γραμμή” από το μπλοκ των δανειστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments