Διεθνή

Διόρθωση μετά το ράλι για το πετρέλαιο

Διόρθωση μετά το ράλι για το πετρέλαιο
Οι επενδυτές επεξεργάζονται την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αργού για να περιορίσει την υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χάνουν έως και 1,5% οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κοντά στα 53 δολάρια το βαρέλι, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από το 2009.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής αργού για να περιορίσει την υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στην εφαρμογή και την επίδραση που θα έχει η πρώτη συμφωνία μετά το 2008 για το ύψος της παραγωγής, στην οποία θα ενταχθούν και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ. Και αυτό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική παραγωγή αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο της μετασοβιετικής εποχής.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 81 σεντς στα 53,12 δολάρια το βαρέλι, ενώ είναι αυξημένη κατά περίπου 12% αυτή την εβδομάδα. Η τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε απώλειες 65 σεντς στα 50,40 δολάρια το βαρέλι. Ο ΟΠΕΚ, στον οποίο αντιστοιχεί το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, θα μειώσει την παραγωγή του από τον Ιανουάριο κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή περισσότερο από 3% στα 32,5 εκατ. βαρέλια. Η Ρωσία συμφώνησε, επίσης, να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν με τον ΟΠΕΚ στις 9 Δεκεμβρίου.

“Η έλλειψη ισχυρών δεσμεύσεων για το ύψος της παραγωγής, από ορισμένους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, μπορεί να μην είναι μείζων λόγος ανησυχίας, αλλά η απειλή που υπάρχει, από ενδεχόμενη μη εφαρμογή της συμφωνίας και την προοπτική να χαλάσουν το πάρτι οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, δεν πρέπει να αγνοηθεί”, δήλωσε χρηματιστηριακή εταιρεία, προσθέτοντας: “Είναι ήδη φανεροί θύλακες ανησυχίας και μετά την απότομη αντίδραση με τα διψήφια ποσοστά ανόδου των τιμών, που δεν είναι διατηρήσιμα, οι ενδείξεις είναι ότι η ευφορία που προκάλεσε ο ΟΠΕΚ υποχωρεί σήμερα το πρωί”.

 Καθώς οι μειώσεις θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος σε σχέση με τα επίπεδα του τέλους 2016, αναλυτές δήλωναν ότι είναι πιθανό να διατηρηθεί και το 2017 η υπερβάλλουσα προσφορά, που έχει μειώσει στο μισό τις τιμές από το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments