Οικονομία

WSJ: Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;

WSJ: Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;
Εκτενή ανάλυση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις ομοιότητες με την περίοδο που υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και το 2014, δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Εκτενή ανάλυση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις ομοιότητες με την περίοδο που υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και το 2014, δημοσιεύει η Wall Street Journal.

Για μερικούς από την ελληνική κυβέρνηση, ο Δεκέμβριος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας -για τις διαπραγματεύσεις διάσωσης της χώρας- από το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και εξόδου από το ευρώ. Αλλά, ενώ πολλά έχουν αλλάξει στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, κάποιοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν το 2016 αποτελεί μια επανάληψη του 2014» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Ελλάδας βιάζεται να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας, που περιλαμβάνει σκληρές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Εν τω μεταξύ, «οι πιστωτές της -η υπό γερμανική ηγεσία ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- προσπαθούν να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που θα επαναφέρει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα ως δανειστή». 

Όπως επισημαίνεται «μια συμβιβαστική λύση για την επιστροφή του ΔΝΤ είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Το ΔΝΤ πιέζει την Ευρώπη να προσφέρει στην Ελλάδα χαμηλότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% επί του ΑΕΠ και βλέπει τον τρέχοντα στόχο του 3,5% ως ανέφικτο. Ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται ότι ο συμβιβασμός τους θα μπορούσε να είναι επιζήμιος για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι πιστωτές να απαιτούν επιπλέον μέτρα λιτότητας 2%». Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές και η αρθρογράφος αναρωτιέται στον τίτλο: «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;».

Τα κοινά σημεία του 2014:Στα μέσα Νοεμβρίου, η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από μία εξαετία ύφεσης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,7% κατά το γ’ τρίμηνο. Λίγες εβδομάδες μετά, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση, αποκάλεσε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αβάσιμες». Ο κ. Σαμαράς ανέμενε κάποια μέτρα για το χρέος, όπως και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει με τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν… όταν όλα κατέρρεαν», ανέφερε και λίγες ημέρες αργότερα δρομολόγησε προεδρικές εκλογές που οδήγησαν σε γενικές εκλογές και στην ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. 2016: Η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,8% στο γ’ τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις», κυρίως εάν αυτές σχετίζονται με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της χώρας για την δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές».

Οι διαφορές του 2014:Με τη δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση της Ελλάδας εξόργισε τους πιστωτές καταθέτοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση τους. Η στήριξη για το αντικαθεστωτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας, αυξανόταν. 2016: Για να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας ανασχημάτισε την κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους «εχθρούς» των μεταρρυθμίσεων με μεταρρυθμιστές. Η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, αφού πρώτα ήρθε σε συνεννόηση με τους πιστωτές και είχε, παράλληλα, «κλείσει» όλα τα χρηματοδοτικά κενά. Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός αντιμέτωπος με μια μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει κάποιος «ήρωας» κατά των μνημονίων να περιμένει τη σειρά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments