Διεθνή

Αγορές: “Καταρρέουν” οι τράπεζες, ψυχραιμία στην Ευρώπη, στον “αέρα” η ΑΜΚ της Monte di pachi

Αγορές: “Καταρρέουν” οι τράπεζες, ψυχραιμία στην Ευρώπη,  στον “αέρα” η ΑΜΚ της Monte di pachi
Ανακάμπτει ελαφρώς από το χαμηλό 20 μηνών το ευρώ, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Χρηματιστήριο στο Μιλάνο, την επομένη του αποτελέσματος του ιταλικού δημοψηφίσματος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών “καταρρέουν” κατά 3,9%, ενώ την ίδια ώρα με πτώση της τάξεως του 2,8% “ανοίγει” την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης. 

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Intesa υποχώρησε κατά 5%, ενώ άλλες τράπεζες κατέγραψαν πτώση μεταξύ 4% και 6%, με τον ιταλικό δείκτη των μετοχών blue chip να σημειώνει απώλειες 0,7%. “Χασούρα” 5% κατέγραψαν οι μετοχές της UniCredit και της Monte dei Paschi, η διαπραγμάτευση των οποίων ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση.

Σε γενικές γραμμές, πέρα των τραπεζών, το Μιλάνο υποδέχεται την απόφαση του ιταλικού λαού, με απώλειες άνω του 2%, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί ελεγχόμενη πτώση. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE πέφτει 0,37% στις 6.708 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,34% στις 10.549 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,24% στις 16.761 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX πέφτει 0,72% στις 8.544 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,26% στις 340 μονάδες.

Στο μεταξύ, ανακάμπτει ελαφρώς αυτή την ώρα από το χαμηλό 20 μηνών το ευρώ, επίπεδο, στο οποίο υποχώρησε αμέσως μετά τη γνωστοποίηση των ασφαλών αποτελεσμάτων από την καταμέτρηση των ψήφων.

Αυτό, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ίδια την Ιταλία, αλλά και για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, είναι η τύχη της Monte Di Paschi, η οποία κινείται σε ρυθμούς ΑΜΚ, με το αίτημά διάσωσής της να έχει σταλεί ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην Κομισιόν.

Για σήμερα μάλιστα, Δευτέρα οι επενδυτικές τράπεζες που συμμετέχουν σε κοινοπραξία για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, προγραμματίζουν συνάντηση, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ της ιταλικής τράπεζας, προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιλογές τους, μετά από την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 13.00 (ώρα Ελλάδος), σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή.

Σημειωτέον πως το σχέδιο διάσωσης του ιταλικού τραπεζικού ιδρύματος τίθεται εν αμφιβόλλω, στον “απόηχο” του ιταλικού “όχι” στη συνταγματική μεταρρύθμιση και στην επικείμενη παραίτηση του Ρέντσι, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης “βυθίζεται” σε πολιτική αβεβαιότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments