Διεθνή

Spiegel: Παροδική “ανάσα” από την ήττα Χόφερ

Spiegel: Παροδική “ανάσα” από την ήττα Χόφερ
Η απειλή Χόφερ παραμένει, τονίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.

Ο λαϊκιστής ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε -μάλλον απρόσμενα καθαρά- στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Σίγουρα είναι μια καλή εξέλιξη για τη χώρα και την Ε.Ε., αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρύνθηκε οριστικά η απειλή, επισημαίνει σε ένα άρθρο γνώμης το έγκυρο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η Αυστρία απέφυγε ευτυχώς τη δυσάρεστη έκπληξη. Στο ύπατο αξίωμα της χώρας αναδείχθηκε ένας εχέφρων πολιτικός, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Ο πρώην επικεφαλής των Πρασίνων είναι Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεως και θα συνεργαστεί στενά -και αρμονικά, όπως όλοι ελπίζουν- με την κυβέρνηση της χώρας. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να αναρωτιέται πλέον κανείς κατά πόσον ο ηττημένος υποψήφιος του ακροδεξιού FPÖ, Νόρμπερτ Χόφερ, θα κάνει πράξει τις απειλές που επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: ότι θα είναι ένας «ισχυρός» πρόεδρος κι ότι «αν παραστεί ανάγκη θα απολύσει την κυβέρνηση».

Ωστόσο, η νίκη του Βαν ντερ Μπέλεν δεν προσφέρει τίποτε περισσότερο στην Αυστρία και την Ευρώπη από μια ανάσα… Για την Αυστρία, η ήττα του λαϊκιστή Χόφερ απέχει μακράν από το να μπορεί να ερμηνευτεί ως καθοδική πορεία του FPÖ. Φυσικά, μια νίκη του υποψηφίου του θα έδινε φτερά στο ακροδεξιό κόμμα. Αλλά το FPÖ θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προς ίδιον όφελος ακόμη κι αυτή την ήττα. Σε τελική ανάλυση, πάνω απ’ το 45% του εκλογικού σώματος ψήφισε τον Χόφερ. Κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, που ενθαρρύνει τον ηγέτη του κόμματος, τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, για τους δικούς του στόχους. Ο Στράχε θέλει να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας και στις δημοσκοπήσεις το FPÖ προηγείται εδώ και μήνες καθαρά των Σοσιαλδημοκρατών και των Συντηρητικών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments